Đurović smatra da je Vojičić zakonito smijenjen, Rutović bez komentara

Direktorka TVCG Radojka Rutović nije željela da komentariše Vojičićeve navode da su i političari uređivali program
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2011. 16:04h

Bivši generalni direktor RTCG Branko Vojičić smijenjen je u skladu sa zakonom, a postupak koji je pokrenuo pred sudom najbolji je način da se to i provjeri, ocijenio je član Savjeta Javnog servisa Goran Đurović.

„Bivši generalni direktor pokrenuo je postupak pred nadležnim sudom i to je najbolji način da se provjeri zakonitost ovog postupka. Nedostatak argumenata ne može se nadoknaditi konstrukcijama, kvalifikacijama i neistinama o zavjerama, stranačkim uticajima i drugim interesima“, saopštio je Đurović „Vijestima“.

Direktorka TVCG Radojka Rutović nije željela da komentariše Vojičićeve navode da su i političari uređivali program.

Vojičić je u intervjuu „Vijestima“ kazao da su se pojedini državni funkcioneri miješali u uređivačku politiku Javnog servisa i da je nezakonito smijenjen, odnosno izbačen na ulicu.

„Mene su smijenili, otkazali ugovor o radu i prekinuli radni odnos u jednom potezu na osnovu inicijative tri člana Savjeta a da mi, suprotno zakonu, nije data mogućnost da se izjasnim, pošto se izjašnjavanje generalnog direktora mora tražiti tek kada se na sjednici Savjeta steknu uslovi za to.

Direktorka TVCG Radojka Rutović nije željela da komentariše Vojičićeve navode da su i političari uređivali program

Obrazloženje rješenja o smjeni ne sadrži opis povreda radnih obaveza i dokaze utvrđenih činjenica na osnovu kojih je tako hitno utvrđena moja odgovornost. Samo su prepisali paušalne ocjene iz inicijative.

Raskinuli su moj menadžerski ugovor o radu u kojem tačno piše kako ga je moguće raskinuti i izbacili me na ulicu, bez rasporeda na drugo radno mjesto kako bi izbjegli obaveze iz ugovora oko moje otpremnine. Na Sudu ću dokazati da sam radio odgovorno i zakonito, savjesno i u interesu kuće“, kazao je, između ostalog, Vojičić.

Đurović, međutim, tvrdi da to nije tačno i poziva se na Zakon.

„Tri člana Savjeta RTCG inicirala su u skladu sa članom 48 Zakona o javnim radio-difuznim servisima, članom 25 Statuta RTCG i članom 15 Poslovnika o radu Savjeta RTCG, održavanje sjednice Savjeta sa tačkom dnevnog reda: razrješenje generalnog direktora RTCG.

Inicijativa se temeljila na članu 52 Zakona o javnim radio-difuznim servisima Crne Gore koji precizira da je moguće pokrenuti postupak razrješenja generalnog direktora RTCG ukoliko ne postupa po zakonu i opštim aktima RTCG i ako svojim nesavjesnim i nepravilnim radom pruzrokuje veću štetu RTCG.

Predsjednik Savjeta Duško Simonović pozvao Vojičića da se u pisanoj formi izjasni o pokrenutoj inicijativi ili prisustvuje sjednici i saopšti svoje stavove

Inicijativa je sadržala obrazloženje sa nizom činjenica koje govore o kršenju zakona i pruzrokovanju štete“, pojasnio je Đurović.

On navodi da je predsjednik Savjeta Duško Simonović pozvao Vojičića da se u pisanoj formi izjasni o pokrenutoj inicijativi ili prisustvuje sjednici i saopšti svoje stavove.

„Tako je ispoštovan član 52 Zakona koji precizira da se prije donošenja odluke o razrješenju, generalnom direktoru mora dati mogućnost da se izjasni o razlozima za razrješenje. Bivši generalni direktor nije iskoristio priliku da se izjasni a Savjet je u skladu sa zakonom donio odluku“, navodi Đurović.

Vuković: Neka kaže ko i kako

Dugogodišnji novinar Dragoljub Vuković pozvao je danas bivšeg generalnog direktora Javnog servisa Branka Vojičića da konkretizuje optužbe i otkrije ko su političari koji su se miješali u uređivačku politiku Radio Televizije Crne Gore (RTCG). "Kao građanin, očekujem da gospodin Vojičić konkretizuje svoje optužbe na račun neimenovanih državnih funkcionera, kako bi i javnost saznala ko su oni, i na koji način su se miješali", rekao je Vuković agenciji MINA.Vuković nije iznenađen izjavom Vojičića jer državni funkcioneri to rade "od kada je svijeta i vijeka". On smatra da je zapravo pitanje koliko im se izlazilo u susret i kolika je u tom slučaju odgovornost uređivaačkog tima.

Jasno je da se radi o najvećim državnim zvaničnicima

I zamjenik glavnog i odgovornog urednika dnevnika Vijesti Neđeljko Rudović kazao je da Vojičić treba da konkretizuje o kome se radi, ali da je jasno da je riječ da je o najvećim državnim zvaničnicima.Rudović je istikao da na kojoj god poziciji političari bili, ne mogu nametati svoju volju, ako na to ne pristanu urednici i novinari."Nije samo Javni servis u pitanju, nego se svi mediji nalaze pod pritiskom onih koji misle da je Crna Gora samo njihova, a ne svih njenih građana. Samo je pitanje ko će da podlegne pritiscima, a ko ima snage da se odupre", rekao je Rudović agenciji MINA.

Rudović je kazao da je Vojičić javno priznao ono što u medijskoj zajednici nije tajna, a što zapravo govori o stanju svijesti crnogorskih državnika

On je ocijenio da dok god vlast na ovaj način shvata svoju ulogu "da gospodari , a ne da upravlja državom”, potpuno je nebitno ko će da bira Savjet RTCG, pošto vlast uvijek nađe način da ga kontroliše kada joj to treba.Rudović je kazao da je Vojičić javno priznao ono što u medijskoj zajednici nije tajna, a što zapravo govori o stanju svijesti crnogorskih državnika."Dok govore kako se zalažu za medijske i slobodu izražavanja, demokratiju i ljudska prava, ponašaju se potpuno suprotno i daju sebi pravo da utiču na uređivačku politiku medija, misleći da su nedodirljivi", rekao je on.Prema Rudovićevim riječima, na taj način se usporava razvoj slobodne, građanske Crne Gore.

Galerija

Bonus video: