Ršumović: Znaju oni kojim jezikom govore i pišu i zato iz bijesa protjeruju Zmaja iz lektire

Uskratiti djecu za genijalna djela Zmaja odraz je nacionalističkog ludila koje vlada u Crnoj Gori, i to ne samo u obrazovnom sistemu
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2011. 10:39h

"Nisam mogao da pretpostavim da će toliko daleko ići u otimanju i pokrštavanju jezika. Nisam ja bogom dan pa da se bunim što djeca neće učiti moja djela. Crna Gora je suverena država i može sa svojim obrazovnim sistemom da čini šta hoće, ali su njeni zvaničnici svjesni koliko loših stvari čine prevođenjem Njegoša. Znaju oni kojim jezikom govore i pišu i zato iz bijesa protjeruju Zmaja iz lektire", kazao je "Blicu" pisac Ljubivoje Ršumović nakon što je list prethodno objavio da su u okviru izučavanja predmeta crnogorski jezik i književnost srpski pisci potpuno zanemareni ili se pojavljuju sporadično.

Blic: U novom predmetu izbačeni ili zanemareni srpski pisci >>>

Uskratiti djeci Zmajeva djela je odraz nacionalističkog ludila koje vlada u Crnoj Gori, dodaje Marko Vidojković.

"Svako nacionalističko divljanje bez logike je i zdrave pameti. Uskratiti djecu za genijalna djela Jovana Jovanovića Zmaja odraz je nacionalističkog ludila koje vlada u Crnoj Gori, i to ne samo u obrazovnom sistemu. Najviše ispaštaju građani Crne Gore jer moraju svašta da trpe pod obrazloženjem da se tako stvara država", kazao je on.

Pisac Dobrica Erić kaže da "ovoliku bruku nije očekivao".

"Moje knjige nikoga ne vrijeđaju niti plaše", dodaje on.

Erić pita da li bi trebalo svi da povjeruju da ono što on piše djeca u Crnoj Gori ne mogu da pročitaju i razumiju.

"Njima na dušu to prekrajanje istorije umjetnosti, ali mi treba da se zapitamo zašto u Beogradu nigdje ne može da se pročita srpsko slovo. Kao da smo u Berlinu", rekao je Erić za "Blic".

Bonus video: