Forum Progres optužio Vladu da izmišlja aktivnosti zbog pozitivnih poena

"Progres će reagovati pošto dobije tražene odgovore i uredan poziv u najkraćem mogućem roku"
0 komentar(a)
zdravko cimbaljević, Foto: Boris Pejović
zdravko cimbaljević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.08.2011. 09:27h

Ministarstvo za ljudska prava u saradnji sa ekspertima Međunarodne konferencije "Pravda na Balkanu – Jednakost za seksualne manjine" organizovaće početkom septembra trodnevnu konferenciju "Ka Evropi – ka jednakosti", na kojoj će se govornici baviti položajem i pravima LGBT osoba.

Zvaničan dopis kojim se najfrekventnija LGBT organizacija Forum Progres poziva da učestvuje na jednom od panela poslat je mejlom i to iz kabineta potpredsjednika Vlade Duška Markovića.

Izvršni direktor Forum Progresa Zdravko Cimbaljević pozvan je da 3. septembra učestvuje u panel raspravi na temu "Povorka ponosa – crnogorska inicijativa i iskustva drugih zemalja".

"Progres je telefonski kontaktirao sve NVO koje su u posljednje dvije godine aktivne na polju LGBT prava, saopštili su da nijesu obaviješteni o ovom događaju niti ih je iko iz Vlade konsultovala na bilo koji način"

"Na sastanku održanom u aprilu, jedan od zaključaka je bio da se intenzivira saradnja LGBT Forum Progresa i Vlade na polju svih obrazovnih aktivnosti koje se sprovode", podsjetio je Cimbaljević.

Po njegovim tvrdnjama, upravo je Marković bio taj koji je insistirao da Progres bude prepoznat kao suorganizator obrazovnih sadražaja Vlade u vezi s položajem i pravima LGBT populacije.

"Progres je telefonski kontaktirao sve NVO koje su u posljednje dvije godine aktivne na polju LGBT prava. Saopštili su da nijesu obaviješteni o ovom događaju niti ih je iko iz Vlade konsultovala na bilo koji način", rekao je Cimbaljević.

Progres je, kako je objasnio, odmah po prijemu dopisa iz Vlade, uputio pismo Markoviću tražeći od njega da kaže zašto je odustao od sopstvenog zaključka i insistiranja, i zašto je i ovog puta izostalo konsultovanje NVO sektora i zašto afirmiše konflikt interesa u konkretnom slučaju.

"Progres će reagovati pošto dobije tražene odgovore i uredan poziv u najkraćem mogućem roku", naglasio je Cimbaljević.

Aktivnosti koje nemaju veze sa LGBT zajednicom

Izražavajući žaljenje što, kako je kazao, dosadašnji postupci Vlade ukazuju da se radi o planu da se po svaku cijenu izmisle aktivnosti u vezi LGBT prava kako bi se do 10. oktobra prikupilo što više navodno pozitivnih poena za izvještaj Evropske komisije o napretku zemlju, Cimbaljević je zaključio kako te aktivnosti nemaju nikakve veze sa LGBT zajednicom i popravljanjem njenog tretmana.

Na pitanje da li je Kojičić organizovao Konferenciju, i o njemu obavijestio Forum Progres preko mejla, iz Vlade je saopšteno kako o tome nemaju informacije, uz napomenu da on ne može da počne da radi jer još nije zvanično imenovan

U dopisu poslatom Forum Progresu objašnjava se kako je jedan od ciljeva Konferencije da se pokaže da je Crna Gora ojačala u obezbjeđivanju istih prava za sve.

"Kao važan korak naprijed Vlada će u Podgorici od 2. do 5. septembra u saradnji sa grupom međunarodnih eksperata “Pravda na Balkanu” organizovati međunarodnu konferenciju o LGBT pravima... Konferencija će biti usmjerena na proces evropskih integracija", piše u dokumentu.

Eksperti Konferencije "Pravda na Balkanu" prije par mjeseci dodijelili su nagradu crnogorskoj Upravi policije, a predsjedavajući tom međunarodnom organizacijom bio je, sada već izvjesno, budući savjetnik za borbu protiv diskriminacije premijera Igora Lukšića dr Jovan Kojičić.

Kojičić je bio i raniji član Organizacionog odbora odložene Parade ponosa, i jedan od najvećih kritičara rada ministra Ferhata Dinoše.

Na pitanje da li je Kojičić organizovao Konferenciju, i o njemu obavijestio Forum Progres preko mejla, iz Vlade je saopšteno kako o tome nemaju informacije, uz napomenu da on ne može da počne da radi jer još nije zvanično imenovan.

Cimbaljevića prate i prijete mu

Forum Progres podnio je juče policiji prijavu protiv dvoje građana iz Pljevalja i Podgorice jer su preko društvene mreže Facebook prijetili osoblju ove organizacije.

"Izvjesni Z. N. iz Pljevalja je slao poruke jednom od članova zahtijevajući od njega da se ubije, upućujući mu različite psovke uz žaljenje što ne postoji neki novi Hitler da 'sredi i pobije sve pedere'", objašnjeno je iz Forum Progresa.

Jedan od prijavljivanih građana, kako su saopštili iz Foruma, na svojoj Fejsbuk stranici redovno informiše svoje "prijatelje" o kretanju Cimbaljevića.

"Tako je prije neki dan postavljao statuse u kojima piše u kojem je restoranu sjedio Cimbaljević. Tom prilikom je iznosio i niz uvreda i kvalifikacija na njegov račun podstičući na desetine drugih da se priključe vrijeđanju i prijetnjama upućenim osobama drugačije seksualne orijentacije", kazali su u Forumu.

Markovićev potpis falsifikovan?

Dopis poslat Cimbaljeviću urađen je dvojezično, s tim što je dio teksta urađen na crnogorskom, dok su tri pasusa na engleskom jeziku. Cimbaljević je objasnio za “Vijesti” da je dopis u najmanju ruku neobično napisan, pogotovu u svjetlu činjenice da je jedna strana na jeziku kojim se govori u Crnoj Gori, a druga, na kojoj se nalazi potpis Markovića, na drugom.

“Mislim da nije u pitanju greška administracije, već da je riječ o sitnoj manipulaciji. Smatram da Marković nije ni potpisao dopis, već da je onaj ko je poslao dokument iskoristio ranije potpisan poziv za neki drugi događaj”, objasnio je Cimbaljević.

Bonus video: