Vojičić zvanično obznanio: Političari nam uređuju Javni servis

Ako me naslijede Srđan Kusovac ili Rade Vojvodić, budućnost RTCG je vrlo pozitivna, ali samo za njih, smatra Vojičić
63 pregleda 0 komentar(a)
Branko Vojičić, Foto: Luka Zeković
Branko Vojičić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.08.2011. 14:24h

Bivši generalni direktor RTCG Branko Vojičić kazao je da su se pojedini državni funkcioneri miješali u uređivačku politiku Javnog servisa, ali da ne vjeruje da je politika uticala na njegovu smjenu.

Vojičić je u intervjuu za „Vijesti“ ocijenio da je za dvoipogodišnji angažman na čelu RTCG zaslužio Trinaestojulsku nagradu, a ne smjenu, koju su, kako je kazao, u Savjetu izdejstvovali predsjednik Dušan Simonović i Goran Đurović.

„Ja sam mislio da ćete mi Vi, kolega, pomoći oko toga ko stoji iza mog razrješenja. Vi imate više kontakata sa tim ljudima koji su protiv mene. Znate, ja sam sada kao neki muž koji posljednji dozna za prevaru. Ali, ja ću to saznati“, rekao je Vojičić.

• Da li ćete, kada saznate, javno kazati ko stoji iza Vaše smjene?

Sa zadovoljstvom.

• Većina u Savjetu javno je kazala da je Vaš odlazak osnov za oporavak RTCG. Stiče se utisak da smatrate da ne stoje samo oni iza smjene.

Ako su oni zbilja sami, za ovu državu vrijeme je velikog alarma. Naravno da su se oslonili na neku infrastrukturu van naše medijske kuće.

Vidim neke spasioce već lansiraju. Mjesecima se u našoj medijskoj zajednici samokandiduju ili kandiduju čuveni urednici i direktori.

Iako ja o nasljedniku ne razmišljam, jer sam duboko uvjeren ako je Zakona i Boga da ću da se vratim,

Iako ja o nasljedniku ne razmišljam, jer sam duboko uvjeren ako je Zakona i Boga da ću da se vratim, ti samozvani su upravo druga strana medalje – predsjednika Savjeta Dušana Simonovića

• Mislite na glavnog urednika „Pobjede“ Srđana Kusovca?

„Pobjeda“ koju uređuje prošle godine je proknjižila dug od samo četiri i po miliona eura. Zar je to preporuka za brz oporavak RTCG.

Drugi je doveo privatnu televiziju, koja je nekada bila najgledanija, do trećeg mjesta, ispod Javnog servisa.

• Govorite o direktoru TV IN Radu Vojvodiću?

Dobro znate da je on 2002. godine opustošio našu kuću: kadrovski, tehnički i finansijski.

Sigurno je da je TV IN u tako dobrom stanju čim on prvi hoće da ide i da se vrati na „mjesto zločina“.

Sigurno je da je TV IN u tako dobrom stanju čim on prvi hoće da ide i da se vrati na „mjesto zločina“

Ako se čudo i dogodi i ja ipak odem nakon eventualnog pravnog presedana, onda njihove reference garantuju Javnom servisu blagostanje.

I neka svima bude srećno u tom eventualnom osvježenju.

• Kakva je sudbina RTCG ako Vas zamijeni jedan od njih dvojice?

Vrlo pozitivna... Za njih.

Nije me Vujanović pustio niz vodu

• Zašto Vas je Savjet uopšte smijenio ako ste, kako kažete, dobro radili?

Ključna je u Savjetu sprega Simonović – Đurović i njihove lične i političke ambicije. Od prve sjednice, dominantna struja (uz asistiranje Slavice Striković), pokušava da se nametne kao paralelni menadžment, što im ne pripada.

Đurović je na samom početku obećao Novom sindikatu da će počistiti generalnog. Trebalo im je, međutim, dvije godine da to i urade, stalno mi pripisujući sistemske probleme kuće kao moje, a uspjehe kao svoje.

• Zar Đurović koji je predstavnik NVO sektora u Savjetu ima toliku moć da mijenja generalnog direktora?

Nijesam rekao da on sam ima moć, ali kada se osloniš na veliku infrastrukturu organizacija koje on kordinira i spregu sa Kočom Pavlovićem koji je uticao na njegovo dovođenje, a još se sklope neke druge okolnosti i interesi, bez obzira na različite političke opcije, sve je moguće.

• Pominjete Pavlovića, sugerišete da je i Pokret za promjene uticao da budete smijenjeni?

Konstantno. Prve su igre bile oko Kočinog filma, jer je on pokrao materijale državne televizije.

Društvo iz Savjeta je pokušalo da mi naredi da ga emitujem. A po svim programskim standardima Javnog servisa, stranačka propaganda je dozvoljena samo za vrijeme izbora.

Prve su igre bile oko Kočinog filma, jer je on pokrao materijale državne televizije

Tražio sam mu da donese ugovor sa Televizijom za taj film i dokaz o autorskom pravu na snimke iz naše dokumentacije, što Pavlović nije učinio.

Međutim, u medijima je, zahvaljujući Pavlovićevoj ispostavi u Savjetu – Goranu Đuroviću, ispalo da je Savjet donio odluku kojom mi naređuje da ga emitujem.

A kada je TVCG uradio svoj serijal od sedam epizoda o napadu na Dubrovnik, koji je prikazan i na HRT-u, ni riječi pohvale.

• Spekuliše se da Vas je Filip Vujanović pustio niz vodu jer nije bio zadovoljan kako je RTCG pratila njegove aktivnosti?

Ja u to ne vjerujem.

U "Vijestima" čitali o aferama

• Kakvu ulogu i interese je Simonović imao u Vašoj smjeni?

Direktne i indirektne.

U početku se nije snalazio, a onda je odjednom shvatio koliko je važna funkcija predsjednika Savjeta, pa je počeo da potpaljuje da bi gasio, prepuštajući Đuroviću da mu vodi i usmjerava Savjet i disciplinuje uredništvo TVCG, dajući ga za predsjednika Komisije za žalbe gledalaca; pomalo da naređuje, pomalo da moli, pomalo da prijeti i prima nezadovoljnike u svojim kabinetima u RTCG i COK-u, zatim da uređuje program i vodi kadrovsku politiku redakcija. Da spletkari...

• Kako se i kada Simonović miješao u uređivačku politiku?

Trebala bi mi cijela strana da nabrojim sve Simonovićeve uređivačke podvige otkako je doveden za predsjednika COK-a.

Ali, kad bi pitali urednika Sportske redakcije TVCG ili direktoricu programa te kuće, odmah bi vam bilo jasno zašto najveće sportske afere, „slučaj Kustudić“, „slučaj Mrvaljević“, „slučaj Janković“, slučaj sportskih penzija i sukob sa Savićevićem, pa i sama izborna skupština COK-a koja je bila svojevrsna afera, zašto posredstvom Javnog servisa nikad nijesmo saznali šta se zakulisno radi.

Ali, jesmo - iz „Vijesti“.

Uostalom, zar vam se ne čini da je predsjednik Savjeta (predsjednik COK-a) u klasičnom sukobu interesa bar kad se radi o sportskom programu. A o tim profesionalnim propustima na Đurovićevoj komisiji za žalbe ni riječi.

Šefovi kabineta sugerišu da se pošalju kamere kada zvaničnici imaju neke akcije i puteve

Nije se potrudio da obezbijedi žalbe u čemu je majstor. Ponekad se i sam sebi žalio. Ali, to su radili i drugi državni funkcioneri. Niko od njih nije glup da se lično miješa u uređivačku politiku.

• Kako se to konkretno radi?

Nijesmo đeca. Na svaki način, preko saradnika, posrednika... Šefovi kabineta sugerišu da se pošalju kamere kada zvaničnici imaju neke akcije i puteve.

A svi vole kamere i da se slikaju. Nema toga ko to nije tražio, samo je pitanje ko će to da plati, jer smo u teškoj finansijskoj situaciji.

Decenijama RTCG samo potrošač

• Dvije i po godine ste bili na čelu Javnog servisa, smatrate li da je RTCG u boljem položaju nego kad ste došli?

U nečemu je u boljem, a u nečemu gorem. Nikada nije bilo manje novca i manje dubioza, boljih odnosa kolega u kući, a goreg imidža.

I više, po kvantitetu i kvalitetu programa. Na tri TV i dva radio programa.

• I pored duga, koliko on iznosi?

RTCG je na osnovu knjigovodstveno evidentiranih prihoda i troškova poslovanja u 2010. godini ostvarila negativan finansijski rezultat od 601.646 eura (sa amortizacijom milion i 233 hiljade).

Naglašavam, da smo iz opštih prihoda budžeta dobili sredstva u iznosu od 1,2 odsto godišnje (7.797.027 eura) za finansiranje osnovne djelatnosti (dakle, za proizvodnju i emitovanje radio i TV programa), ali ne i za amortizaciju i nabavku nove opreme.

• Većina u Savjetu koja Vas je smijenila tvrdi da je dug znatno veći?

A neće da kažu da se našoj kući duguje 1,3 miliona eura.

Čak im je i nezavisni revizor, čiju je pozitivnu ocjenu finansijskog bilansa Savjet usvojio, naglasio da je poresko zakonodavstvo predmet različitih tumačenja i čestih izmjena zbog čega postoji mogućnost utvđivanja naknadnih poreskih obaveza, koje će, kao i mnogo puta ranije, i to u mnogo većim iznosima, naša kuća u cjelosti izmiriti.

• Da li je smanjenje budžeta sa kojim ste se suočili od dolaska na funkciju uticalo i na evidentan pad rejtinga i gledanosti RTCG?

Ne samo nedostak novca već i sistemski problemi. Iako je posebno pitanje šta je pravi rejting Javnog servisa, kad vam neko u kratkom periodu smanji prihode za dva miliona a troškovi proizvodnje programa se čak povećaju, to se mora odraziti na kvalitet programa.

Bez novca i dobrog marketinga nema atraktivnog programa. I obrnuto

A kuća koja je decenijama bila samo potrošač teško se snalazi kad treba zaraditi od marketinga.

I tu se zatvara krug: bez novca i dobrog marketinga nema atraktivnog programa. I obrnuto.

Dnevnice, namješteni tenderi... za veću platu

• Da li ste i šta pokušavali da promijenite?

Da. Proces transformacije državne televizije u Javni servis izuzetno je zahtjevan. Istovremeno treba proizvoditi program, transformisati kuću, tehnički i kadrovski je pripremiti za javnu ulogu, digitalizovati, smanjiti dubioze i tehnološke viškove, odbraniti nezavisnu uređivačku i menadžersku poziciju i u kući i van nje.

To je veoma težak i odgovoran posao, pogotovo ako još moraš da se baviš edukacijom i stalno braniš od podmetanja i neprincipijelnih napada onih koji bi, ne da unaprijede program, već da ga stave direktno u funkciju ove ili one politike i interesne grupe.

• Za taj posao ste primali veliku platu, oko 3.600 eura?

Nije moja plata bila velika već su plate nekih drugih bile znatno manje, ali su se oni bolje snašli.

Mnogo bi bilo lagodnije prikazati manju platu a onda po raznim osnovama, kroz dnevnice i namještene tendere, sebi pribaviti po nekoliko stotina hiljada eura, što se činilo u Crnoj Gori.

• Zašto Javni servis nije izvještavao o tim primjerima?

Ko kaže da nije. Jeste. Samo što se od Javnog servisa traži pouzdanost.

To su teme koje kucaju na dnevni red, ali se moraju obraditi sa punom novinarskom profesionalnošću. Takve teme zahtijevaju vrijeme i dobre plate.

• Očekujete li da će Vam biti isplaćena otpremnina od 70 hiljada predviđena ugovorom o radu koji ste potpisali ?

Otpremnina mi ne može pobjeći. Taj ugovor je bio osnov moje menadžerske nezavisnosti i zaštita od pritisaka svih vrsta koji užasno bole.

Uostalom, ugovorni koncept je uradio evropski ekspert. U ovom momentu jedino me interesuje da se primijeni Zakon i da se vratim na doskorašnji posao generalnog direktora.

Zakonito sam došao, zakonito ću i da odem kada dođe za to vrijeme.

RTCG procijenjena na 35 miliona

• Koliko vrijedi RTCG?

Kuća nije kreditno zadužena i vrijedi ukupno 35 miliona... To je procjena nadležne državne institucije.

• Kako komentarišete to što je Savjet RTCG na istoj sjednici kada ste smijenjeni prihvatio Strategiju petogodišnjeg razvoja Javnog servisa, koju je, kako kažete, pola godine pripremao Vaš tim uz pomoć stranog eksperta?

To je vrhunac u nizu nedosljedenosti koje u svom radu demonstrira Savjet RTCG predvođen Dušanom Simonovićem koji je slično postupio u COK-u kad je generalnog sekretara (Đorđa) Kustudića eliminisao i evo tri godine to ključno mjesto popunjava – svojom veličinom.

Vrijeme gledanja u šolju je očigledno prošlo. Ali, posla će za mene biti.

U skladu sa prethodnim, ovaj Savjet bi, da je tada bio u funkciji, mog prethodnika zbog duga od 17 miliona vjerovatno objesio ispred RTCG.

• Ostaćete upamćeni i po brojnim gafovima na sjednicama Savjeta, jednom prilikom ste u praznoj šoljici kafe tražili odgovor da li će Vas smijeniti. Vidite li u šolji Vaš budući angažman, možda u Ministarstvu vanjskih poslova?

Vrijeme gledanja u šolju je očigledno prošlo. Ali, posla će za mene biti.

Tvrdi da je nezakonito izbačen na ulicu

• Smatrate da je Savjet na nezakonit način donio odluku da Vas smijeni. Na čemu temeljite takvo mišljenje?

Mene su smijenili, otkazali ugovor o radu i prekinuli radni odnos u jednom potezu na osnovu inicijative tri člana Savjeta a da mi, suprotno zakonu, nije data mogućnost da se izjasnim, pošto se izjašnjavanje generalnog direktora mora tražiti tek kada se na sjednici Savjeta steknu uslovi za to.

Obrazloženje rješenja o smjeni ne sadrži opis povreda radnih obaveza i dokaze utvrđenih činjenica na osnovu kojih je tako hitno utvrđena moja odgovornost.

Moj slučaj je presedan!

Samo su prepisali paušalne ocjene iz inicijative. Raskinuli su moj menadžerski ugovor o radu u kojem tačno piše kako ga je moguće raskinuti i izbacili me na ulicu, bez rasporeda na drugo radno mjesto kako bi izbjegli obaveze iz ugovora oko moje otpremnine.

Na Sudu ću dokazati da sam radio odgovorno i zakonito, savjesno i u interesu kuće.

Od kada postoji RTCG, bez političke volje, komunističke ili višestranačke, svejedno, niko na odgovornu funkciju nije mogao da dođe niti da ode, ali i kada se dolazilo i odlazilo, sve je bilo u skladu sa Zakonom.

Moj slučaj je presedan!

Bonus video: