Popis flore u Baru i Budvi

Obuhvaćeni su plaža Sutomore i Ratac sa Žukotrlicom u opštini Bar i Slovenska, Bečićka, Petrovačka i plaža Jaz u opštini Budva
93 pregleda 0 komentar(a)
plaža Jaz, Foto: Arhiva Vijesti
plaža Jaz, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.08.2011. 17:23h

Javno preduzeće “Morsko dobro” zaključilo je ugovor sa republičkim Zavodom za zaštitu prirode iz Podgorice kojim je predviđena revizija statusta zaštićenih područja na području barske i budvanske rivijere.

“U okviru realizacije ugovora koji je, nakon završene tenderske procedure, sklopljen sa Zavodom za zaštitu prirode iz Podgorice, za izradu studija revizije statusa zaštićenih područja u zoni morskog dobra, u toku su terenski obilasci zaštićenih područja na području opština Bar i Budva”, istakla je portparol “Morskog dobra” Sandra Radulović.

Ona je dodala da u okviru terenskog rada stručnjaci Zavoda, specijalisti za oblasti flore i vegetacije, šumarstva, entomofaune, herpetofaune, ornitofaune, pejzaža i ostalog, na terenu popisuju zelenilo i vegetaciju, utvrđuju njihovo zdravstveno stanje, evidentiraju životinjske vrste, konstatuju prisustvo zaštićenih vrsta, određuju stepen devastacije i mogućnost rehabilitacije.

“Ugovorom koji je ’Morsko dobro’ za ove aktivnosti sklopilo sa Zavodom za zaštitu prirode, obuhvaćeni su plaža Sutomore i Ratac sa Žukotrlicom u opštini Bar i Slovenska, Bečićka, Petrovačka i plaža Jaz u opštini Budva, koje su, rješenjem iz 1968. godine, bile proglašene zaštićenim objektima prirode.

Cilj ovih aktivnosti je da se izvrši revizija stepena i granica zaštićenih područja, radi usklađivanja sa odredbama Zakona o zaštiti prirode iz 2008. godine i Prostornim planom posebne namjene za područje morskog dobra iz 2007. godine”, rekla je Radulovićeva.

Bonus video: