Bogdanović: Valorizacija Duklje u prioritetima Ministarstva kulture

Bogdanović je naglasio značaj sistematične studije Doclea u Knjaževini-Kraljevini Crnoj Gori čiji je autor Tatjana Koprivica iz Istorijskog instituta Crne Gore
107 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Luka Celioli, Foto: Ministarstvo kulture Crne Gore
Aleksandar Bogdanović, Luka Celioli, Foto: Ministarstvo kulture Crne Gore
Ažurirano: 17.04.2018. 11:23h

Valorizacija Duklje kao jednog od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Crnoj Gori nalazi se u prioritetima rada Ministarstva kulture, kazao je resorni ministar Aleksandar Bogdanović u razgovoru sa novoimenovanim ambasadorom Italije Lukom Celiolijem.

Bogdanović i Celioli obišli su danas, kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, arheološki lokalitet Duklja na kojem su u toku istraživanja koja istraživači iz Crne Gore sprovode u saradnji sa Nacionalnim istraživačkim savjetom Italije CNR.

Celioli je, kako se navodi, rekao da je zadovoljan odličnom saradnjom između crnogorskih i italijanskih institucija u toj oblasti.

On je kazao da uvjeren da će aktivnosti koje su u toku na tom, kako je ocijenio, izuzetno značajnom lokalitetu, nastaviti kako bi zajedno doprinijeli njegovoj valorizaciji i turističkoj popularizaciji.

Bogdanović je rekao da se valorizacija Duklje kao jednog od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Crnoj Gori nalazi u prioritetima rada Ministarstva kulture.

On je, kako se navodi, podsjetio da je Ministarstvo do sada podržavalo niz projekata koji su za svoju temu imali ovaj lokalitet.

Bogdanović je naglasio značaj sistematične studije Doclea u Knjaževini-Kraljevini Crnoj Gori čiji je autor Tatjana Koprivica iz Istorijskog instituta Crne Gore.

„Kao i arheološka i konzervatorska istraživanja uz sprovođenje adekvatnih preventivnih mjera, koje je ove godine realizovao Centar za konzervaciju i arheologiju, a za koja je Ministarstvo kulture izdvojilo 20 hiljada eura“, dodao je on.

Ministar je kazao da će Ministarstvo nastaviti da podržava dalja istraživanja, ali i intenzivirati aktivnosti na izradi Menadzment plana koji će definisati model upravljanja, valorizacije i promocije tog antičkog grada.

Sagovornici su, kako je saopšteno, podsjetili i na dio projekta koji je realizovan prethodne godine, a na kojem je predstavljen 3D model termi u Duklji kao rezultat prethodnog istraživačkog rada.

Oni su ocijenili da se su projekti te vrste najbolji način da se turistima, ali i svim građanima Crne Gore prikaže i predstavi ovo kulturno dobro.

Istraživanja na arheološkom lokalitetu Duklja se sprovode u skladu sa Memorandumom o razumijevanju i međusobnoj saradnji između CNR, Univerziteta Crne Gore, Istorijskog instituta i Ministarstva kultura.

Memorandum se bazira na istraživanju, katalogizaciji i promociji kulturno-istorijskog nasljeđa, održivim razvoju i očuvanju kulturnih dobara, arheoloških nalazišta i istorijsko urbanih područja, praćenju projekata očuvanja i planiranju i dizajnu master plana za održivu obnovu drevnih cjelina i istorijskih centara.

Bonus video: