Ulcinj: Betoniraće prekopano, pa onda raditi

Do probijanja rokova došlo je i zbog nepovoljnih vremenskih uslova za izvođenje radova u Ulcinju, kažu u CEDIS-u
0 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 17.04.2018. 11:49h

U CEDIS- u potpuno razumiju revolt Ulcinjanina zbog iskopanih ulica u Pinješu i dijelu grada od Doma zdravlja do Elektrodisribucije ali traže razumijevanje jer se radi o projektu od kojeg će kompletno područje grada imati višestruke benefite- saopšteni je Vijestima iz CEDIS-a. Iz Centra su podsjetili da projekat izgradnje TS “Novi Ulcinj”, podrazumijeva polaganje tri podzemna kablovska voda 35 kV i sedam 10 kV kablovskih vodova, što nije moguće učiniti bez radova koji podrazumijevaju raskopavanje ulica na tim dionicama.

"Sa predstavnicima Opštine dogovoreno je obustavljanje radova sve do dovođenja raskopanih dionica u prvobitno stanje. CEDIS će poštovati pomenuti dogovor, čemu u prilog ide i početak radova na sanaciji, u skladu sa dogovorom sa izvođačem , prvog dana nakon uskršnjih praznika" stoji u odgovoru CEDIS-a. Podsjeća se da je potrošnja električne energije u Ulcinju ljeti izuzetno visoka, a dugogodišnja nelegalna gradnja i izostanak detaljnih prostornih planova blokiralo je razvijanje i osavremenjavanje distributivne mreže u Ulcinju.

"Prethodna i ova godina su značajan korak naprijed u pravcu poboljšanja naponskih prilika, što će uskoro i biti evidentno za Ulcinjane, a nakon čega će, iskreno vjerujemo, aktuelni revolt biti minimiziran. Takođe, treba imati u vidu i izuzetno nepovoljne vremenske uslove za izvođenje radova u prethodnom periodu, što je prolongiralo aktivnosti i dovelo do pomjeranja rokova", ističu u CEDIS-u.

TS “Novi Ulcinj” ulazi u fazu funkcionalnog ispitivanja, nakon čega slijedi tehnički prijem.

"Očekujemo, ukoliko predstojeće faze budu uspješno realizovane, da će TS “Novi Ulcinj” biti puštena u pogon pred početak ovogodišnje ljetnje turističke sezone", tvrde u Centru. Dodaju da je najvažniji, ali i finasijski i izvođački najzahtjevniji projekat, koji je aktuelan u Ulcinju, izgradnja trafostanice 35/10kV “Novi Ulcinj” čija ukupna vrijednost, uključujući i cijenu gradnje tri 35kV i sedam 10kV kablovskih vodova iznosi oko dva miliona eura. Kako se navodi, gradnjom ovog objekta direkno poboljšanje kvaliteta u napajanju električnom energijom može očekivati 3.073 korisnika sa područja: Pinješa, Nove Mahale, Metriza, Pristana, Starog Grada, kao i hoteli Albatros, Mediteran i Holegro. Bolje napajanje može očekivati i 5.527 korisnika sa područja užeg gradskog jezgra, usljed rasterećenja trafostanice 35/10kV “Grad”.

"Realizacijom ovog projekta biće riješeno i ljetnje preopterećenje vazdušnog voda iz trafostanice 110/35kV “Kodre” do trafostanice 35/10kV “Grad”, a koje je posledica nekontrolisane gradnje objekata duž koridora pomenutog voda. Važno je naglasiti da je ovaj objekat neophodan infrastrukturni preduslov, za dalju turističku valorizaciju opštine Ulcinj, odnosno za, sada već izvjesno povećanje hotelskih kapaciteta. Takođe, otvara se i mogućnost za razvoj 10kV mreže i priključenje novih individualnih i stambeno-poslovnih objekata" ističu u Centru. Najvljuju i realizaciju niza investicionih projekata za 2018. godinu, čija vrijednost dostiže cifru od dva milona eura a do početka ljetnje turističke sezone, očekujeu završetak realizacije još deset investicionih projekata, čija je ukupna vrijednost oko 213 hiljada eura.

Investitori u Polju moraće još da čekaju

Kada su u pitanju investitori u Polju pored bulevara Teuta koji čekaju priključenje na eletro mrežu, iz CEDIS-a su odgovorili da saglasnosti nijesu izdate zbog nedostatka kapaciteta.

"CEDIS intenzivno radi na stvaranju kapaciteta ali su aktivnosti usporene zbog postupka rješavanja imovinsko- pravnih odnosa i postupka Javnih nabavki. Nakon prevazilaženja problema, raspisan je javni poziv za nabavku radova za izgradnju neophodne trafostanice. Prethodnog mjeseca donijeta je Odluka o obustavljanju postupka pomenute javne nabavke, jer nijedna pristigla ponuda nije ispravna. S obzirom da pomenuto prevazilazi našu nadležnost nezahvalno je prognozirati rokove za realizaciju tog projekta", piše u odgovoru.

Bonus video: