Novi tropski talas u Crnoj Gori, u Podgorici će biti i 40 stepeni

U Podgorici je 23-24. avgusta 2007. godine izmjerena rekordno najviša temperatura od 44,8 stepeni Celzijusa
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2011. 15:41h

Načelnik Odsjeka za analizu i prognozu vremena u Hidrometeorološkom zavodu Branko Micev izjavio je da će visoke temperature vazduha do 40 stepeni Celzijusa obilježiti vrijeme u Glavnom gradu do 24. avgusta.

Micev je rekao da su visoke temperature uslovljene pojavom toplog talasa sa jugozapada afričkog kontinenta.

"Teritorija Crne Gore od srijede biće pod direktnim uticajem tog toplotnog talasa i temperature u svim gradovima prelaziće trideseti podeok. Najtoplije će svakako biti u Podgorici i Danilovgradu, gdje će živa u termometru dostizati četrdesti podeok" rekao je Micev.

On je napomenuo da se do 24. avgusta očekuje pojava sjevernog vjetra koji će povećati “indeks opasnosti od pojave požara”.

" Vjetar u kombinaciji sa visokim temperaturama u prvom redu povećaće opasnost od požara a dugotrajno visoke temperature uticaće neminovno i na ljude.

Savjetujemo vozačima da putuju u ranim jutarnjim ili večernjim satima, jer će temperature vazduha u intervalu od 8 do 10 sati već imati tropski karakter i dostizati 30 stepeni Celzijusa" rekao je Micev napomenuvši da su tropske temperature uobičajena pojava za ovo doba godine.

Micev je kazao da ranija mjerenja pokazuju da su temperature prethodnih godina od 18. do 25. avgusta u svakom pojedinačnom danu u Podgorici prelazile 40 stepeni Celzijusa.

" U Podgorici je 23-24. avgusta 2007. godine izmjerena rekordno najviša temperatura od 44,8 stepeni Celzijusa" rekao je Micev.

Bonus video: