Prodavcima nije važno u kojoj su nošnji suveniri, važno je da se prodaju

Rijetko gdje, izuzimajući prodavnice NP "Durmitor" na izlozima stoje kape, čarape ili drugi pleteni radovi sa ornamentima karakterističnim za to područje
389 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2011. 13:56h

Čitalac-reporter "Vijesti" dostavio je redakciji sliku, napravljenu na Žabljaku, na kojoj se mogu vidjeti interesantni suveniri, nerealni i kontradiktorni ambijentu.

Glinena figurica čovjeka sa šajkačom na glavi i garderobom karakterističnom za ljude iz sela Srbije, a na postolju suvenira ispisana riječ Montenegro.

Djevojka koja prodaje u toj suvenirnici na pitanja "Vijesti" samo je slegla ramenima i kontaktirala vlasnika čije ime nijesmo uspjeli da saznamo.

Prenijela je njegov komentar da je "to nebitno i da im je, bez ikakve politizacije, cilj da robu prodaju jer se od toga živi".

Sa jedne ili druge strane mosta na Tari mnogo što, čega nema u vansezonskom periodu, stavlja se u turističku ponudu.

Turistički vodiči, flajeri, razglednice karte, šumsko voće, industrijski ili domaći sokovi na bazi šumskog voća, sladoledi, jestive pečurke i što šta drugo.

Tu je i desetak prodavnica ili štandova sa raznoraznim suvenirima izrađenim od drveta, stakla keramike, gline, plastike, na papiru i ko zna sve kako, sa jednom zajedničkom karakteristikom. Na svakom napisano Tara, Durmitor ili Montenegro.

Podsjećanje kupcu na boravak u ovom planinskom centru uglavnom su te riječi i ništa drugo jer njihov oblik, materijal i izgled nemaju ničeg autohtonog ili autentičnog.

Rijetko gdje, izuzimajući prodavnice NP "Durmitor" na izlozima stoje kape, čarape ili drugi pleteni radovi sa ornamentima karakterističnim za ovo područje.

Nema ni minijaturnih alatki ili muzičkih instrumenata ili drveneg posuđa kakvo se u ovim krajevima koristilo.

Na Žabljaku se proizvodnjom ovih suvenira niko komercijalno ne bavi. Oni od drveta, koji su u ponudi porijeklom su sa Zlatibora, saznali smo od vlasnika ili prodavaca u maloprodajnim objektima.

Galerija

Bonus video: