Darujmo srcem za liječenje tri djevojčice sa Cetinja

Ivana Janković, Andrea Begović i Sara Božović, boluju od cerebralne paralize, a mogućnost za njihovo liječenje postoji u Rusiji
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2011. 12:36h

Tri djevojčice sa Cetinja, Andrea, Ivana i Sara, zajedno sa roditeljima, nadaju se da će do 5. septembra uspjeti da pronađu dovoljno ljudu dobre volje, koji će im omogućiti da samostalno naprave makar jedan korak u životu.

Naime Ivana Janković, Andrea Begović i Sara Božović, boluju od cerebralne paralize, a mogućnost za njihovo liječenje postoji u Rusiji.

Međutim, liječenje za njih tri, bez putnih troškova, hrane i novca za prevodioca, staje 60.000 eura.

Njihovi roditelji pokrenuli su akciju "Darujmo srcem", s namjerom da će uspjeti da do predviđenog roka sakupe novac za ličenje djece.

Majka jedne od djevojčica, Marina Božović, kaže da polaže veliku nadu u dobre ljude.

"Moja Sara, je već jednom boravila na toj klinici u Rusiji, i liječenje joj je pomoglo da napravi svoj prvi korak u životu. Doduše to još uvijek nije uspjela da uradi poptuno samostalno, ali se nadam da ću kao roditelj uspjeti, da joj omogućim i taj osjećaj", kaže Marina.

U akciju pomoći za ove tri djevojčice, pored roditelja uključila se Prijestonica Cetinje koja je na njihovo ime otvorila žiro račun 535-120-98-63, na koji je i sama uplatila novca.

Pored opštine, za sada Lovćen osiguranje je uplatilo 5.000 eura.

Mobilna telefonija Telenor takođe je otvorila broj za pomoć djevojčicama 14543, a moto akcije je "Samo jedna vaša poruka poslata od srca, a koja staje jedan euro, otvara nam mogućnost da umjesto u invalidska kolica i mi stanemo na svoje noge".

Međutim do sada ova akcja nije dala mnogo uspjeha, jer je za mjesec prikupljeno svega 20 eura.

Pomoć Andrei, Ivani i Sari, pružiće i crnogorski muzičari, koji će 23. avgusta na Ljetnoj pozornici održati dobrotvorni koncerta, a sav novac ide za njihovo liječenje.

Na koncertu će učestvovati muzičari iz Cetinja, Kotora i Tivta, između ostalih grupa Perper, Darko Martinović, Ivan Pejović, Dušan Tatar, Ivan Marović, Dušan Vuleković. Cijen ulaznice biće tri eura.

Ove tri djevojčice su inače članice udruženja djece sa posebnim potrebama "Razvitak", koje broji 32 člana.

Andrea Begović ide pohađa školu u Zavodu za invalidnu djecu "1. jun" u Podgorici i prva je godina pravnog smjera, Ivana Janković je završila prvi razred gimanzije sa odličnim uspjehom, a Sara nastavu prati u Udruženju, a onda razred polaže na kraju godine u Osnovnoj školi Njegoš.

Bonus video: