Braća Džon i Majk Barović: Od rudara do heroja američke košarke

Džonov otac, Simo, je odrastao u Crnoj Gori, a 1908, sa 17 godina, došao je u Tonopah, Nevada, da radi u ugljenokopima i polaže šine
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2011. 09:06h

Na padinama Bertut Mountinsa, neposredno prije posljednjeg uspona do Red Lodža, leži Berkrik, rudarsko mjesto čije uglavnom napuštene zgrade aludiraju na nekadašnje zlatne godine.

Zapad ima mnogo ovakvih mjesta, svaki sa svojom vlastitom pričom. Imena nekadašnjih stanovnika Berkrika otkrivaju mnogo o zapadnom predanju male zajednice: Pekich, Jurkovich , Samarzich, Chesarek, Michunovich.

Za mnoge stanovnike ovog imigrantskog gradića, priča je bila vezana za jedno posebno mjesto - košarkaški teren lokalne gimnazije.

Džon (Vojin) i Majk (Milutin) Barović

Dvadesetih, tridesetih i četrdesetih godina prošlog vijeka, protivnici Berkrik Bersa znali su nešto što je NBA (nacionalno košarkaško udruženje) tek nedavno uglavničio: Sloveni stvarno znaju da igraju „basket“.

Košarka u srednjoj školi u Berkriku nije bila samo zabava za igrače i navijače, već snažno sredstvo asimilacije u američki način života.

Barovich kao uzor

Džon Barovich je bio jedan od poznatih košarkaških zvijezda u Berkriku i njegova porodica je služila kao uzor onima koji su se tu naseljavali. Džonov otac, Simo, je odrastao u Crnoj Gori, a 1908, sa 17 godina, došao je u Tonopah, Nevada, da radi u ugljenokopima i polaže šine.

Porodica Barovich se ukrcala na brod u Dubrovniku 1921. godine, putovala ka ostrvu Elis, na kraju, ka Montani

Kada je izbio Prvi balkanski rat 1912. godine, Simo je otišao kući da se bori protiv Turaka. Ostao je i borio se i u Drugom balkanskom ratu, oženio se, dobio troje djece, i postao prevodilac za Crveni krst tokom Prvog svjetskog rata.

Kada je Simo poveo svog mladog sina u posjetu kampovima u kojima je radio, radnici američkog Crvenog krsta su dječaka prozvali Džon umjesto Vojin. Nazvali su Džonovog brata Milutina Majk, a njihovom ocu su se obraćali sa Sem. Kada je porodica odlučila poslije rata da dođe, američka imena su ostala.

Porodica Barovich se ukrcala na brod u Dubrovniku 1921. godine, putovala ka ostrvu Elis, na kraju, ka Montani. Džonov otac je imao polubrata u Berkriku i znao je da ima posla u rudnicima. Kada su stigli, Barovichi su otkrili jednu od najšarolikijih etničkih zajednica na Zapadu.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: