Zeković: Njemačko groblje je civilizovan tretman

Sporazum ne dovodi u pitanje istorijske činjenice, nacionalni otpor pružen okupatoru i antifašističke vrijednosti na kojima teži da počiva i današnja Crna Gora
253 pregleda 0 komentar(a)
mr Aleksandar Saša Zeković, Foto: Savo Prelević
mr Aleksandar Saša Zeković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.08.2011. 15:24h

Potpisivanje Sporazuma između Njemačke i Crne Gore o grobovima stradalih u ratovima civilizovan je tretman posmrtnih ostataka njemačkih vojnika koje ne treba povezivati sa pobjedničkim i poraženim stranama u Drugom svjetskom ratu, ocijenio je istraživač kršenja ljudskih prava Aleksandar Zeković.

Šefovi diplomatije Crne Gore i Njemačke Milan Roćen i Gvido Vestervele potpisali su Sporazum o grobovima stradalih njemačkih vojnika u ratovima.

Zeković smatra da Sporazum ne dovodi u pitanje istorijske činjenice, nacionalni otpor pružen okupatoru i antifašističke vrijednosti na kojima teži da počiva i današnja Crna Gora.

„Njemačka, u kojoj je sproveden program denacifikacije, primjer je njegovanja kulture pamćenja i sprječavanja osporavanja holokausta, genocida i zločina protiv čovječnosti“, rekao je Zeković u saopštenju.

Prema njegovim riječima, kontinuirano njegovanje antifašizma za vrijeme bivše Jugoslavije nije bilo održivo.

„Doprinos tome, u nacionalističkom zanosu i zbog potrebe bliskosti sa političkom elitom, pružile su i brojne strukture koje sebe identifikuju kao veteranske, ljevičarske i antifašističke a koje su u bivšem sistemu imale izuzetan politički značaj i uticaj. Antifašizam u Crnoj Gori još uvijek nije dominatno prihvaćena dimenzija“, kazao je Zeković.

On dodaje da pružanje otpora tako važnoj civilizacijskoj i spoljnopolitičkoj potrebi nije put popravljanja svijesti o savremenom značaju antifašizma.

Zeković je saopštio da pokopavanje posmrtnih ostataka njemačkih vojnika i zarobljenika treba uraditi uz saradnju sa opštinom Danilovgrad i smatra da moguću lokaciju treba izdvojiti iz sastava postojećeg objekta, "i u skladu sa propisima proglasiti za zemljište te namjene".

„Tako će se omogućiti i jednostavniji pristup zainteresovanoj javnosti nego što bi to bio slučaj da se groblje nalazi u objektu oružanih snaga Crne Gore“, zaključio je Zeković.

Bonus video: