45 takmičara vozilo biciklistički maraton na Durmitoru

Zavisno od kategorije, jednom dva ili četiri puta ovom stazom prošlo je 45 takmičara iz Crne Gore i Srbije
109 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2011. 13:47h

Durmitorski biciklistički maraton, prvo iz ovogodišnjeg kalendara nacionalne biciklističke lige održan je u šumovitim predjelima sjeverno od Žabljaka.

Start i cilj uspješne trke nalazio se u selu Uskoci, gdje se razdavajaju putevi prema vidikovcima Štuoc i Ćurevac, a krug dug 16 kilometara pružao se kroz prelijepe eko i etno krajolike toga sela, Podgore i Nadgore.

Zavisno od kategorije, jednom dva ili četiri puta ovom stazom prošlo je 45 takmičara iz Crne Gore i Srbije.

Jedan krug vojili su pioniri od kojih je u cilj prvi stigao Redžo Stanić iz bjelopoljskog "Ciklomonta", i dame od kojih je nabrža bila Nikolina Despotović iz BK «Nik bajk» iz Nikšića

Nakon izvezena dva kruga pobjednik u kategoriji Masters bio je Saša Jovović "Nik bajk" u kategorijama Hobi fan i Hobi sport Miloš Nikčević "Nik bajk", a kod mlađih kadeta Milija Gojačanin "Ciklomont".

Među kadetima najbolji Dino

Duplo duže, četiri kruga vozili su najspremniji biciklisti. U kategorijama Elita i Under 23 titula je pripala Zoranu Bojoviću, "Nik bajk". Titula kod kadeta pripala je Dinu, a kod juniora Emiru Ramoviću, članovima "Ciklomonta".

Pokrovitelji trke bili su Biciklistički savez Crne Gore i Opština Žabljak, a organizovali su je žabljački biciklistički klubovi "Samit" i "Ravnoteža 7".

Statistika pokazuje da biciklista tokom 80 kilometara, koliko za jedan dan pređe, potroši 120 eura.

"Crna Gora raspolaže obiljem identifikovanih i još uvijek neidentifikovanih biciklističkih staza nacionalnog, regionalnog ili lokalnog ranga što je kao turističko sportska bogatstvo prepoznato i normativno uređeno u našim institucijama sa preciziranim zadacima njihove valorizacije i održavanja. Definitivno je razbijena fama o biciklistima kao siromašnoj turističkoj klijenteli. Statistika pokazuje da biciklista tokom 80 kilometara, koliko za jedan dan pređe, potroši 120 eura od čega svako na tom prostoru ima koristi i nikako to nije zanemarljiva stavka u finansijskim bilansima turističke privrede", kaže Hajduković i, ne precizirajući kako, dodaje da lokalna uprava nije na pravi način ispunila ulogu supokrovitelja ove manifestacije.

Galerija

Bonus video: