Poštovanje poginulim neprijateljskim vojnicima, ali kasarna nije mjesto za sahranu

Perković dodaje da niko ne dovodi u pitanje taj nadasve civilizacijski čin
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2011. 14:02h

Povodom Sporazuma o grobovima stradalih njemačkih vojnika u ratovima koji su, prije dva dana, potpisali ministri inostranih poslova Njemačke i Crne Gore Gvido Vestervele i Milan Roćen reagovao je generalni konzul SFRJ u Tivtu Marko Perković.

U njemu se navodi da potpisani sporazum o grobovima stradalih njemačkih vojnika u ratovima treba sagledavati kroz nametanje relativizovanja zločina počinjenih na jugoslovenskim prostorima u bilo kom periodu i aktuelnom trendu izjednačavanja žrtava i dželata.

"Crna Gora je već pokazala svoju veliku istorijsku i civilizacijsku dimenziju načinom na koji se odnijela prema posmrtnim ostacima njemačkih vojnika pronađenim na Koniku

Perković dodaje da niko ne dovodi u pitanje taj nadasve civilizacijski čin za koji treba pronaći adekvatno mjesto.

"Problem je u tome što je kao mjesto za sahranu njemačkih vojnika odabrana kasarna koja nosi ime Narodnog heroja Milovana Šaranovića i slijedila je tradicije IV crnogorske proleterske udarne brigade, čime se duboko vrijeđa svaki iskreni patriota i negiraju tekovine slavnog Narodnooslobodilačkog rata. Šalje li se tako dobra poruka i Evropi, u koju se definitivno ne može bez antifašizma, da nad centralnom crnogorskom kasarnom lebdi duh fašističkih vojnika, kao dobra metafora za povampireni fašizam".

"Trebao bi da zna kolega Plate, da smo platili ogromnu cijenu svoje slobode i kao treća država po broju žrtava u temelje naše zajedničke domovine Jugoslavije sazidali 1.706.000 života. Crna Gora je već pokazala svoju veliku istorijsku i civilizacijsku dimenziju načinom na koji se odnijela prema posmrtnim ostacima njemačkih vojnika pronađenim na Koniku. I veliki Vili Brant je kleknuo pred žrtvama nacizma, ali se nikada nije poklonio ni jednom fašističkom vojniku. Ne može to niko očekivati ni od slobodarskog crnogorskog naroda! Ne zaboravljamo da je Njemačka izvršila denacifikaciju, ali – istoriju piše pobjednik!, zaključuje se u reagovanju Perkovića uz pozdrav "Smrt fašizmu – sloboda narodu!".

Bonus video: