Krv je prijeko potrebna u ljetnjim mjesecima, imate šansu da je date

Iz Crvenog krsta i Zavoda apeluju na sve građane da doniraju krv, što mogu učiniti svakog dana od osam do 11 sati u Zavodu
83 pregleda 0 komentar(a)
davaoci krvi, Foto: Vijesti online
davaoci krvi, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 12.08.2011. 12:28h

Organizovanjem još jedne akcije dobrovoljnog davalaštva krvi, Zavod za transfuziju krvi nastoji da obezbijedi prijeko potrebne zalihe sigurne krvi, za kojima je tokom ljetnijh mjeseci uvijek povećana potreba.

Akciji koja je organizovana u saradnji sa Crvenim krstom Glavnog grada, prema riječima referenta Zavoda Ivanke Nikolić, odazvali su se članovi podgoričkih klubova dobrovoljnih davalaca (KDD) i humani pojedinci.

“Svakako da je današnja donatorska akcija od velikog značaja za Zavod s obzirom da smo, između ostalog, proteklih mjeseci nažalost svjedoci brojnih saobraćajnih nesreća, a potreba za krvlju tokom ljeta uvijek je izraženija”, kazala je Nikolić.

Tokom avgusta, kako je dodala, u planu su za sada dobrovoljna akcija Udruženja taksisista i slična u organizaciji preduzeća “Luke Bar”, u Baru.

Sekretar Crvenog krsta Glavnog grada Dragan Božović naveo je da Crveni krst već treću godinu zaredom organizuje, u saradnji sa KDD, dobrovoljne akcije tokom ljeta kako bi pomogli Zavodu da premosti taj za njih najkritičniji period.

Proteklih mjeseci smo nažalost svjedoci brojnih saobraćajnih nesreća, a i potreba za krvlju je tokom ljeta uvijek izraženija, kazala je Nikolić.

“Takođe, uvijek smo tokom godine spremni da pomognemo Klubovima dobrovoljnih davalaca da se organizuju slučne akcije darivanja te dragocijene tečnosti”, kazao je Božović.

Član KDD “Podgorica” Grujo Perišić juče je donirao krv po 45 put i namjerava, kako kaže, da to čini dok god bude u mogućnosti.

“Četiri puta godišnje dobrovoljno dajem krv, a ovoj već tradicionalnoj akciji redovno se odazivam. Akcije tokom ljeta prosto su nužne, te apelujem na sve humane građane, da posjete Zavod i pomognu društvu, jer se svako od nas može naći u toj situaciji”, kazao je pedesetogodišnji Perišić.

On smatra da su mladi ljudi ti koji bi trebali biti najznačajni donatori krvi, što kod nas još uvijek nije slučaj.

Akcija dobrovoljnog davalaštva potrajaće nekoliko narednih dana, a iz Crvenog krsta i Zavoda apeluju nas sve građane da doniraju krv, što mogu učiniti svakog dana od osam do 11 sati u Zavodu.

Bonus video: