Mještani Poglavica kažu da trpe teror zbog miniranja brda Maljat

Mještani su se obraćali inspekcijama, investitoru, a prije tri godine pismom i peticijom prvom čovjeku Danilovgrada Branislavu Đuranoviću
315 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2011. 08:19h

Mještani Martinićkog sela Podglavice obratili su se redakciji "Vijesti" jer kako su kazali "decenijama trpe teror zbog minanja brda Maljat".

Brdo Maljat jedan je od tri rudnika preduzeća Mermer, a prema informacijama sa njihovog zvaničnog sajta, na rudniku mermera se koristi najsavremenija oprema renomiranih proizvođača, kao što su: Volvo, Hitachi, Cobelco.

Kamenolom je opremljen najsavremenijom opremom za vađenje mermera, među kojima su lančane šege Fantinini, dijamantno – žične freze Pellegrini i Michelleti, oprema za bušenje Benetti, kao i ostala oprema koja odgovara najvisočijim standardima".

Popović morao da odseli

Prije nego što su se odlučili da sa svojim problemima upoznaju javnost mještani Podglavica obraćali su se nadležnim inspekcijama, investitoru, a prije tri godine pismom i peticijom obratili su se prvom čovjeku Danilovgrada Branislavu Đuranoviću, kazali su "Vijestima", Blagota Rapospović, Zoran Đuranović i Marko Popović.

Zatrpali su otpadom prirodni ponor koji je odvodio atmosfersku vodu sa brda Maljat i još dva manja brda, žale se mještani

Popović je jedan od mještana koji su morali da se odsele iz porodične kuće, jer je život članova njegove porodice bio ugrožen posledicama jakih detonacija, a zbog toga sa preduzećem "Mermer" već četvrtu godinu vode sudski postupak.

"Moja kuća veoma je blizu Maljata, a prije 36 godina morali smo je napustiti zbog straha da bi kamenje koje pada nakon prejakih detonacija moglo pobiti članove naše porodice. Zidovi na kući popucali su i po njima su bile pukotine širine 5 cm, nakon čega su komisije konstatovale da ona više nije za upotrebu", kazao je Popović.

Oblak prašine iznad sela

Najnoviji problemi mještana ovog dijela Martinića vezani su za pokretno drobilično postrojenje čija je namjena da otpadni materijal, kog prema procjeni naših sagovornika ima nagomilano oko 400.000 m3 pretvori u "frakcije".

"Mada kako nam je na javnoj raspravi koja je bila organizovana početkom ove sedmice kazala predstavnica Agencije za zaštitu životne sredine oni nemaju dozvolu za upotrebu ove drobilice, već je koriste. Krajem jula, a i juče ogroman oblak kamene prašine bio je iznad cijelog sela. Kad vidimo da rade mi pozovemo inspekciju, ali dok oni dođu iz Podgorice radovi se završe i inspekcija na osnovu naših izjava ne može da reaguje. Na istoj toj raspravi predstavnika "Mermera" pitali smo da li imaju potrebne dozvole, a on nije umio da nam odgovori", kazali su naši sagovornici.

U Elaboratu koji je rađen na zahtjev Mermera, a u koji su "Vijesti" imale uvid piše "u bližoj okolini predmetnog objekta nalazi se izgrađen manji broj stambenih objekata namjenjenih individualnom stanovanju.

Najbliži stambeni objekat je udaljen 286m" dok mještani tvrde da je od pokretne drobilice do najmanje udaljene kuće rastojanje manje od 100 metara, a da je prašinom ugroženo oko 100 domaćinstava.

"Prašina koja se diže kad oni lome taj otpad šteti okolini u prečniku od 3 do 5 kilometara, a ne samo nama, sve na toj razdaljini biće ugroženo", kazali su Popović, Raspopović i Đuranović

"Dosadašnjim odnosom prema nama koji smo im u komšiluku pokazali su da ih za nas nije briga. Osim što su nam od detonacija popucali zidovi na kućama,zbog velike težine utovara na kamionima koji sa tog mjesta odvoze kamen devastirani su nam putevi koji su rađeni našim novcem, zatrpali su otpadom prirodni ponor koji je odvodio atmosfersku vodu sa brda Maljat i još dva manja brda, i ako bi došlo do većih atmosferskih padavina mi bi bili ugroženi i poplavama, sada nas jo i na ovaj način ugrožavaju. Mi nemamo ništa protiv da oni rade, ali tražimo da vode računa o životnoj sredini."

Problem buke i vibracije

U Elaboratu na koji su mještani dostavili prigovor Agenciji za zaštitu životne sredine, navedeno je da "prilikom izvođenja i funkcionisanja projekta neće doći do promjena u karakteristikama pejzaša", i da je planirano da se obaranje prašine koja se stvara drobljenjem i separacijom krečnjaka vrši vodom, jer postrojenja imaju ugrađene sisteme za otprašivanje sa vodom, te da se ne može očekivati promjena kvaliteta vazduha na lokalnom nivou, a pogotovo ne u širem okruženju.

Međutim mještani smatraju da se tolika količina prašine ne može oboriti vodom , i da će bitno oštetiti sve biljke u okolini.

"Smatramo da će ugroženost građana biti intezivna i veoma velika sa aspekta ogromne koncentracije prašine tokom tehnološkog procesa, nivoa buke i vibracije, devastacije i ugroženosti puteva i objekata na njima, uništavanja i propadanja kolovozne podloge i konstrukcije koja neće moći da primi takva saobraćajna opterećenja tokom prevoza, ugroženosti ostale komunalne infrastrukture, poremećaj sjelokupnog ekosistema u bližoj i široj okolini", navodi se u prigovoru.

Iz preduzeća "Mermer AD Danilovgrad" nisu odgovorili na pitanja vezana za navode mještana i ako im je i telefonskom razgovoru rečeno da se odgovori očekuju do kraja radnog dana.

Galerija

Bonus video: