Nastavljena serija požara: Gorio park na Zlatici

Vatrogascima su pomagali mještani koji su gasili kofama i crijevima, a korišćena su i dva aviona
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2011. 15:46h

Vatrogasci su se opet borili sa vatrenom stihijom na više lokacija u gradu, a najveći požar je izbio u park šumi Zlatica, gdje su gorjeli borovi i velika površina trave i niskog rastinja

U gašenju su učestvovala dva aviona „dromadera", a vatrogascima su pomagali mještani koji su gasili kofama i crijevima.

Sumnju da je većina požara podmetnuta potkrepljuje činjenica da je tokom noći poslije 19 časova u srijedu do 7 ujutro u četvrtak izbilo čak 29 požara.

"Najviše problema zadao nam je požar u park šumi na Zlatici na kojem su bile angažovane tri ekipe, a u njegovom gašenju učestvovala su i dva dromadera. Na sreću, ovaj požar je na vrijeme primijećen, pa je dosta brzo i ugašen. Nakon toga, u park šumi na Zlatici ostala su dva vozila da dežuraju kako se požar ne bi ponovo aktivirao. Tokom jutarnjih časova imali smo još osam intervencija na teritoriji glavnog grada, požari su izbili u Tuzima, Sukuruču, Matagužima, Ulici 4. jula, a uglavnom je gorjela trava i nisko rastinje", kazao je šef Službe za zaštitu od požara u Službi zaštite Vidak Đelević.

U ranijim poslijepodnevnim satima gorjela je trava između rijeke Matice i Lužnice, ali, takođe, bez većih posljedica.

Ni na jednoj lokaciji nijesu bili ugroženi stambeni ili drugi objekti.

U Ljajkovićima

Nadležni obišli izgorjela domaćinstva

Predstavnici GO Golubovci i ministartstva poljoprivrede posjetili su domaćina Stanka Stijepovića iz Ljajkovića kome je u požaru u srijedu izgorjela štala u kojoj je bilo pet steonih krava, 13 prasadi , pet hiljada bala sijena, šest metara drva i obećali pomoć.

Stijepoviću je izgorjela kompletna mehanizacija, osim dva traktora koja su uspjeli da sačuvaju.

Sekretar Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Branimir Vujačić obećao je da će to ministarstvo već tokom naredne sedmice finansijski pomoći Stijepoviću da obnovi stočni fond. Pomoć Stijepoviću je obećao je i predsjednik GO Golubovci Dušan Radonjić.

Sekretar Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Branimir Vujačić, direktor fitosanitarne inspekcije Spaso Popović i predsjednik Gradske opštine Tuzi Nikola Gegaj, obišli su porodicu Paška Nicaja, kome su u požaru devetog avgusta izgorjela četiri plastenika, 100 čokota kivija, četiri šporeta za potrebe zagrijavanja plastenika, 8000 kvadrata najlona za potrebe uzgajanja povrća, auto prikolica za transport povrća kao i 20-ak čokota vinove loze.

Oni su obećali da će pomoći s obzirom da se radi o šteti blizu 20.000 eura.

Galerija

Bonus video: