Kotorski liberali optužuju državu da sabotira razvoj te opštine

Kao što se vidi, zaista nam je ovo Ministarstvo ’pomoglo’. Dobro bi bilo da se malo odmori i ovako više ne pomaže
0 komentar(a)
kotor, more, barka, Foto: Arhiva Vijesti
kotor, more, barka, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.08.2011. 16:24h

Predsjednik kotorskog odbora Liberalne partije Vido Drašković smatra da je Kotor, pored izuzetnog razvojnog potencijala, izgubio status administrativnog, privrednog i kulturnog centra Boke, “jer pojedini ministri, nedorasli svojim zadacima, koristeći pozicije i pozitivne zakone, onemogućavaju lokalnu vlast da taj potencijal iskoristi za razvoj opštine i stvori uslove za kvalitetniji život“.

“Izgleda da izuzetna priroda i bogato kulturno-istorijsko nasljeđe ne samo da nije razvojni potencijal, već je kočnica razvoja Kotora, zahvaljujući pojedinim ministrima koji su sebi dali za pravo da ’odliju đe je prepunjano, a potkinu đe je predugačko’“, navodi se u saopštenju Draškovića.

On je pitao “kako shvatiti da, pored tradicije, kadrovske osposobljenosti, infrastrukture za montiranje, jedino Opštu bolnicu Kotor, od osam bolnica u Crnoj Gori, Ministarstvo zdravlja i Fond zdravstva Crne Gore nijesu opremili dijagnostičkim aparatom - skenerom”.

Saobraćajni kolaps u gradu šalje nam poruke da saobraćajnica ispred Starog grada nije projektovana za toliku frekvenciju saobraćaja

Drašković je optužio i Ministarstvo kulture i Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture da “koče razvoj opštine i opštinskoj vlasti onemogućavaju da iskoristi 29 miliona eura opredijeljenih za gradnju zaobilaznice”.

“Saobraćajni kolaps u gradu šalje nam poruke da saobraćajnica ispred Starog grada nije projektovana za toliku frekvenciju saobraćaja. Opštinska vlast, svjesna da bez kvalitetnih saobraćajnica nema razvoja, prišla je rješavanju ovog gorućeg problema.

Angažovani su stručnjaci saobraćajne struke, izrađen glavni projekat zaobilaznice po koridoru utvrđenom planskim dokumentima, na koje je saglasnost dalo Ministarstvo kulture i Regionalni zavod za zaštitu spomenika. Kada je trebalo da se pristupi izboru izvođača, Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture ne daje saglasnost, tražeći da se preispita trasa, iako su dali saglasnost na planska dokumenta”, piše u saopštenju, uz opasku da “Ministarstvo kulture i Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture ’pomažu’ lokalnoj vlasti da aktivira gradske zidine, tako što su spriječili izradu žičare na brdo Sveti Ivan, u namjeri da spriječe narušavanje ambijenta, čime bi ugrozili poziciju Kotora na Svjetskoj listi prirodne i kulturne baštine”.

“Kao što se vidi, zaista nam je ovo Ministarstvo ’pomoglo’. Dobro bi bilo da se malo odmori i ovako više ne pomaže”, poručio je Drašković.

Ne daju ni povećanje izletničke takse

Drašković je optužio Vladu da lokalnoj upravi ne dozvoljava korigovanje cijene izletničke takse sa 50 centi na jedan euro, koju je uvela Vlada na inicijativu turističkih poslenika.

Ocijenili smo da je 50 centi po izletniku, koliko naplaćuje TO Kotor, mala, a i ponižavajuća, i predložili da se poveća na jedan euro

Gdje ste kada Kataro i Primorac tonu?

Drašković se osvrnuo i na odnos države prema kotorskim vaterpolo klubovima “Primorac” i “Kataro”, koji su osvojili dva evropska trofeja - “Primorac” titulu prvaka Evrope, a “Kataro” Len kup.

“Kao što ste uz njih bili kada su pobjeđivali, dobro bi bilo da im se i sad približite kad tonu. Zar nije sramota za državu da klub koji je osvojio Len kup ne može ove sezone da se takmiči u Jadranskoj ligi? Zar nije trebalo da se zainteresujete za krizu u ’Primorcu’ i pomognete njenom prevazilaženju, kao što radite i pomažete klubovima iz drugih opština”, kazao je Drašković.

Bonus video: