Borilovići sa Cetinja tvrde da ih vlast spriječava da zarađuju od suvenira

Kažu da nemaju dovoljno novca, pa nijesu u mogućnosti da iznajme štandove na mjestu koji je predviđen za tu vrstu djelatnosti
88 pregleda 0 komentar(a)
cetinje, suveniri, Foto: Danijela Lasica
cetinje, suveniri, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 09.08.2011. 21:13h

Cetinjani Ružica i Dragutin Borilović svoju petočalnu porodicu pokušavaju da prehrane tako što prodaju suvenire i ručnu radinost na dvije lokacije u gradu u blizini Cetinjskog manastira i Njegoševe Biljarde, gdje najčešće ima i najviše turista, ali ih u tome, tvrde, sprečava lokalna vlast.

Borilovići, koji su se zbog toga obratili medijima, kažu da nemaju dovoljno novca, pa nijesu u mogućnosti da iznajme štandove na mjestu koji je propisima Prijestonice Cetinje predviđen za tu vrstu djelatnosti, tako da svoje proizvode prodaju na mjestu na kojem ne bi smjeli, iako su toga svjesni.

“Znam da suvenire prodajem na mjestu gdje ne bih smjela, ali moja porodica nema od čega drugog da živi. Obraćali smo se gradonačelniku Aleksandru Bogdanoviću i molila sam ga da nam odobri neko mjesto gdje bismo mogli da radimo bez problema, jer nemamo mogućnosti da platimo tri do 3,5 hiljada eura za štand”, kaže Ružica Borilović.

Ona tvrdi da ih je gradonačelnik uputio „da idu pod manastir da rade i da ih tamo niko neće dirati, ali da su oni poslije toga dobili mnogo krivičnih prijava koje ne mogu da plate, jer su im stopirali rad i postavili komunalne policajce pored njih“.

“Komunalna policija nam je jednom prilikom odnijela robu koja se nalazila u zatvorenim torbicama i bez naloga je držala tri dana. Istina, roba je vraćena, ali su opet postavili komunalnu policiju pored mene”, tvrdi Ružica Borilović.

Borilović: Boriću se do kraja, makar glavom platila

Ona navodi da je ponovo tražila prijem kod gradonačelnika i razumijevanje zbog toga što nema novca da plati štand, jer “ne bi porodicu i sebe dovodila u situaciju da krše zakon”.

“Na tom sastanku, kojem su prisustvovali Luka Šabotić, komunalni policajac, i gradonačelnikov saradnik Jovan Martinović, rečeno nam je da jedino što mogu da nam urade jeste da nam daju pomoć u iznosu od 200 eura, jer na Cetinju ne postoji mjesto koje može da mi da za rad. Iako sam ga uporno molila da mi da to mjesto gdje bih porodici zaradila za hljeb”, priča Ružica.

Ona navodi da je tom prilikom lokalnoj vlasti predočila da je, na primjer, Cetinjski manastir jednom čovjeku sa sličnim problemima dozvolio da suvenire prodaje u manastirskom dvorištu, a budvanski gradonačelnik dao takvu dozvolu za 24 porodice, kao što je njena.

“Pošto gospodin gradonačelnik hoće da uništi moju petočlanu porodicu, boriću se do kraja, makar glavom platila. Hoću svojoj porodici da zaradim kilo hljeba pošteno, jer neću ni krasti ni špijati , a kako sad stvari stoje i muž će mi otići u zatvor jer nemamo da platimo kazne koje su nam do sada napisane”, kazala je Borilović i najavila mogućnost štrajka glađu.

Iz kabineta gradonačelnika odbacili su kao “netačne i zlonamjerne navode da je Bogdanović bilo koga uputio na neku lokaciju da vrši aktivnosti koje su u suprotnosti sa zakonom i važećim odlukama Prijestonice“.

Iz kabineta navode da je slučaj porodice Borilović sa posebnom pažnjom tretiran u prethodnom periodu od resornog Sekretarijata za socijalnu politiku i mlade, kabineta gradonačelnika prijestonice, pa i samog gradonačelnika Bogdanovića.

“Imajući, prije svega, u vidu specifičnu socijalnu situaciju u crnogorskoj prijestonici, kao i činjenicu da se radi o porodici koja je u stanju socijalne potrebe, a sve sa ciljem prevazilaženja problema koji se odnosi na njihove aktivnosti u vidu prodaje suvenira i proizvoda domaće radinosti na nedozvoljenim javnim površinama u prijestonici. Stoga izražavamo čuđenje navodima porodice Borilović i ocjenjujemo ih tendencioznim i u cjelosti neistinitim i netačnim”, piše u regovanju.

Iz kabineta gradonačelnika kažu da su odlučili da Borilovićima pruže finansijsku pomoć, ali su je oni odbili, uz konstataciju da će i dalje kršiti zakon i prodavati proizvode na spornim lokacijama

Prekršili obećanja

Iz kabineta ističu i da je porodica Borilović u kontinuitetu nelegalno i bez dozvole prodavala suvenire i proizvode ručne radinosti na lokacijama ispred Biljarde i manastira, na kojima ta vrsta aktivnosti, shodno pozitivno pravnim odlukama Prijestonice, apsolutno nije dozvoljena.

Iz kabineta ističu i da je porodica Borilović u kontinuitetu nelegalno i bez dozvole prodavala suvenire i proizvode ručne radinosti na lokacijama ispred Biljarde i manastira,

Dodaje se da je, nakon čvrstog obećanja da više neće praviti prekršaje i prodavati robu na tim lokacijama, a imajući u vidu njihovu socijalnu situaciju, roba vraćena porodici Borilović, ali su oni nastavili da nelegalno prodaju suvenire i proizvode ručne radinosti.

Iz kabineta kažu da su nakon svega, imajući uvidu težak položaj porodice Borilović, odlučili da im pruže finansijsku pomoć.

“Nažalost, porodica Borilović je ovaj predlog odbila, uz konstataciju da će i dalje kršiti zakon i prodavati proizvode na tim lokacijama. Shodno navedenom, prijestonica Cetinje izražava žaljenje zbog trenutne situacije sa nelegalnim prodavcima, ali i apeluje na poštovanje pozitivno pravnih zakona i odluka u crnogorskoj prijestonici”, zaključuju se u saopštenju prijestonice.

Bonus video: