Vidak i Vukosava Stojović skoro 7 decenija uživaju u srećnom braku

Imaju sedmoro djece, 17 unučadi, osam praunučadi, a pošto su unučad stasala Vukosava se nada da će uskoro biti i “bijelih pčela”
86 pregleda 0 komentar(a)
Vukosava i Vidak Stojović, Foto: Jelena Jovanović
Vukosava i Vidak Stojović, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 09.08.2011. 17:18h

Vukosava i Vidak Stojović rođeni su 1931. godine u Gostilju i duže od šest decenija su u braku i dijele svaki dan i noć.

Nikada se nijesu svađali, a izuzev Vidakovog odsluženja vojnog roka, za vrijeme kojeg ga je Vukosava čekala u kući njegovih roditelja razdvojili su se samo jednom, na za njih preduga tri mjeseca, koje je Vukosava zbog bolesti provela u bolnici.

Imaju sedmoro djece, 17 unučadi, osam praunučadi, a pošto su unučad stasala Vukosava se nada da će uskoro biti i “bijelih pčela”.

Na igranci povodom dočeka 1950. godine u školskom domu u Gostilju, Vidak je primijetio zgodnu komšinicu Vukosavu Makočević, a i ona je njega.

Ljubav se desila spontano kaže Vukosava, vjenčali su se dvadesetak dana poslije toga na Savin dan i od tada su zajedno.

Mirna i srećna noć

Tajnu dugog braka punog ljubavi, razumjevanja, uzajamnog poštovanja i sreće podijelili su sa “Vijestima”. Vukosava savjetuje mlade nevjeste da poštuju i razumiju bračnog partnera, i roditelje koji su mu podarili život, a Vidak kaže da brak najbolje čuva “mirna i srećna noć”.

Na igranci povodom dočeka 1950. godine u školskom domu u Gostilju, Vidak je primijetio zgodnu komšinicu Vukosavu Makočević, a i ona je njega

“Poštovali smo se i razumijevali veoma dobro, nismo se svađali. Pet godina nakon što smo se vjenčali odvojili smo se od mojih roditelja, nastanili ovdje u Gostilju i tu smo cijeli život. Ovdje su rođena naša djeca, četiri ćerke i tri sina i ovdje smo ih podigli od našeg rada na imanju”, priča Vidak.

On kaže da u plemenu martinićkom njih dvoje trenutno imaju bronzanu medalju kada je dužina braka u pitanju, jer su tri para više od šest decenija u braku.

Njihov prijatelj Milivoje Saveljić dvije godine duže je u braku, a treći iz društva Šuko Janjević godinu duže.

On kaže da u plemenu martinićkom njih dvoje trenutno imaju bronzanu medalju kada je dužina braka u pitanju

“Naš brak je dobar, dobro smo prošli zajedno kroz život i kad smo udavali ćerke i ženili sinove poželjeli smo im da imaju ovakav brak. Ja svoje ćerke nisam učila da ako zaškripi trče nazad, naprotiv, mislim da je to pogrešno.

Srećom nijedna od njih nikada nije imala problem i sve imaju skladne brakove”, kaže Vukosava koja se sa svih sedmoro djece porodila u Gostilju, bez pomoći ljekara, a ljekara nije posjećivala ni tokom trudnoća.

Ostavljeni oni koji noći ne umiju da izglade situaciju

“Ni sa sinovima nismo imali problema, mada je ranije bilo drugačije. I oni su srećno oženjeni, lijepim i dobrim ženama, nijesu nam se šetali ovuda sa nekakvom golotinjom kao što to rade momci u današnje vrijeme. Sad je neko čudno vrijeme došlo, posla nema za omladinu, pritiska ih nemaština.

Đevojke se udaju, teže im je zbog nemaštine održati brak i razvode se. Gledam u raznim emisijama kako izgledaju neke mrčne prebijene žene, to je strašno.

Ali ima svega, ima i žena svakavih koje ostavljaju malu đecu da bi pobjegle sa nekim drugim, to mi je nezamislivo. Mogu da razumijem ako im je teško, imaju problema sa mužem, ako ih biju, onda neka idu od njega, ali ne razumijem žene koje ostavljaju djecu i muža zbog drugog čovjeka”, priča Vukosava.

“Kad noć pomiri, zadovoljna noć osnovica je srećnog braka”

Vidakovo mišljenje malo je drugačije, on kaže da je vjerovatnije da su ostavljeni oni muževi koji ne umiju da zadrže ženu, koji svojim ženama nijesu zabavni, i koji ne umiju tokom noći da izglade situaciju.

Najbolje je, kaže on “kad noć pomiri, zadovoljna noć osnovica je srećnog braka”.

“Sad da se vratim u mlade dane opet bih odabrao Vukosavu i isti ovakav život”

Oboje uglas rekli su da ništa ne bi mijenjali da sad ponovo mogu da biraju i da bi opet odabrali jedno drugo i isti način života na selu.

“Sad da se vratim u mlade dane opet bih odabrao Vukosavu i isti ovakav život”, kazao je Vidak, a i ona kaže da bi njega opet birala.

Vidak i Vukosava zakoračili su u devetu deceniju, zanimaju se lakšim radovima oko kuće, čitaju i dalje nakon šest decenija zajedničkog života uživaju zajedno.

Poštujte se i pazite

Mladima koji stupaju u brak Stojovići su poručili da ne gledaju druge i da se poštuju.

“U braku nema sreće ako ona gleda drugog, a on druge i ako izostaje poštovanje i uzajamna pažnja”, kaže Vidak, a Vukosava dodaje da nevjeste moraju voditi računa o tome da momak sa kojim se odlučuju živjeti nije stvoren od vazduha i da bez obzira na moderne tokove iskazuju poštovanje prema njegovoj porodici.

Bonus video: