Gusinje treba da dobije status opštine

Tu je i put Gusinje – Podgorica preko Albanije dužine oko 56 kilometara koji će u svakom pogledu obezbijediti brži razvoj ovog kraja
57 pregleda 0 komentar(a)
Gusinje, Foto: Amil Ibrahimagić
Gusinje, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 08.08.2011. 16:50h

Na javnoj tribini građana Gusinja koju je u Domu kulture organizovala Fondacija “Gusinje” iz Njujorka i MZ “2. avgust”, poručeno je da to mjesto treba da dobije status opštine.

Potpredsjednik Fondacije Refik Radončić je kazao da ako Gusinje ne može biti opština, da mu ipak treba dati poseban status.

“Činimo velike napore na realizaciji projekata na izgradnji infrastrukturnih sadržaja, vraćanja statusa opštine Gusinje, izgradnji manjih pogona za proizvodnju zdrave hrane, životno smo zainteresovani za izgradnju puta Gusinje-Podgorica preko Albanije, kao i to da Gusinje dobije specijalni status, jer ne može porez biti isti kako u Podgorici, a sve je to radi bržeg razvoja ovog kraja”, kazao je Radončić.

Kemal Purišić, poslanik BS u crnogorskom parlamentu je kazao da Gusinje ima dovoljno stanovništva, kao uslov za vraćanje statusa opštine ovom kraju. Bila bi to mala opštinska administracija sa 20 službenika koji bi godišnje koštala oko 400.000 eura, a 2.000 eura bi iznosio kapitalni budžet.

Prof. dr Vuk Ognjanović je dodao da Gusinje može iskoristiti svoje brojne blagodati na najbolji način, te predložio da se formira delegacija od predstavnika Fondacije iz Njujorka, članova mjesne zajednice i građana, koja bi u direktnom razgovoru sa Milom Đukanovićem razgovarala o svim problemima ovog kraja.

Predsjednik MZ “2. avgust” Gusinje dr Rusmin Laličić još jednom je ponovio da opština Gusinje može sebe izdržavati.

“Tu činjenicu potvrđuju brojni ekonomski aspekti. Tu je i put Gusinje – Podgorica preko Albanije dužine oko 56 kilometara koji će u svakom pogledu obezbijediti brži razvoj ovog kraja”, kazao je Laličić.

Na tribini je usaglašen zaključak, da će razvoj ovog mjesta zavisiti od izgradnje infrastrukturnih objekata i valorizacije hidroenergetskih, turističkih i prirodnih resursa ovog kraja, nakon čega će se stvoriti uslovi za vraćanje statusa opštine što će doprinijeti zaustavljanju iseljavanja.

Kako se čulo na tribini Gusinje sve više liči na napušten grad, a prošle godine upisano je svega 15 učenika u prvi razred.

Bonus video: