Akcija hercegnovske policije: "Šetalište pješacima"

Cilj akcije je da se skrene pažnja nesavjesnim Novljanima i turistima na bespotrebne rizike i opasnosti koje donosi upravljanje vozilima u pješačkoj zoni
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2011. 14:46h

Podjelom majica sa logom, flajera i propagandnog materijala Turističke organizacije, u ponedjeljak je na hercegnovskom Škveru ekspozitura područne jedinice policije Herceg Novi promovisala akciju “Šetalište pješacima”.

Preventivna akcija sprovedena je u cilju očuvanja namjene šetališta kao šetne i rekreativne staze, i bezbjednosti pješaka.

Samostalni policijski komesar Igor Bojović je istakao da su akcijom željeli da skrenu pažnju nesavjesnim Novljanima i turistima na bespotrebne rizike i opasnosti koje donosi upravljanje vozilima u pješačkoj zoni. On je kazao da je područna jedinica policije, zajedno sa lokalnom upravom, u predsezoni obezbijedila postavljanje fizičkih prepreka na kritičnim lokacijama, kako bi se spriječio ulazak vozila na Šetalište i pješaci bili bezbjedni.

Ovog ljeta za trećinu je smanjen broj onih koji, zbog prirode posla, moraju da koriste vozila na Šetalištu. Riječ je dostavnim i vozilima gradske Čistoće, kao i vlasnika vozila koji žive na Šetalištu.

Od kraja maja izrečeno je više od 300 prekršajnih kazni, od kojih je najmanja 20 eura. Za posljedni mjesec izrečeno je i 16 mandatnih kazni, koje su se kretale od 165 do 500 eura. Policija je kažnjavala osobe koje su vozile po Šetalištu, a Komunalna policija vlasnike vozila koja su parkirana na Šetalištu.

“Preventivne aktivnosti, fizičke prepreke i veliki broj kazni nesavjesnim vozačima dali su dobre rezultate, pa je značajno smanjen broj onih koji voze ili parkiraju na Šetalištu”, kazao je Bojović.

Zoran Bijelić, savjetnik za saobraćaj u Sekretarijatu za stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine, kazao je da je Komunalna policija, u saradnji sa pripadnicima policije, uspjela da uvede više reda na Šetalištu i da je primjetno manji broj vozila na tom dijelu hercegnovske obale.

Bojović se nada da će tom i sličnim akcijama koje planiraju uticati na svijest vozača, da će Šetalište u budućnosti biti potpuno otvoreno, bez fizičkih prepreka, i da se bezbjednost pješaka neće dovoditi u pitanje.

Samo tri prelaza

Na skoro šest kilometara dugom Šetalištu ove godine za vozila su otvorena samo tri prilaza lokalnom putu - Ulica bokeljskih mornara na Savini, kod Milašinovića na Toploj i kod “Galeba” u Igalu. Bijelić je objasnio da je to urađeno zbog mogućnosti prolaza vatrogasnim i kolima hitne pomoći, u slučaju nesreća na Šetalištu.

Galerija

Bonus video: