Završene XV Katunske igre: Sportom jačaju plemenski duh

Zatvaranju igara, finalnim utakmicama i završnoj fešti osim učensika i ljubitelja sporta prisustvovali su crnogorski fudbaleri Stevan Jovetić i Mladen Kašćelan
230 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2011. 15:00h

U bandićkim livadama pred više od 3000 posjetilaca završene su XV Katunske sportske igre na kojima je ukupan pobjednik bila ekipa Gornjih Pješivaca koja je odbranila prošlogodišnji titulu.

Zatvaranju igara, finalnim utakmicama i završnoj fešti osim učensika i ljubitelja sporta prisustvovali su crnogorski fudbaleri Stevan Jovetić i Mladen Kašćelan, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović i rukovodstvo SO Danilovgrad.

Među posjetiocima koji su završne večeri pratili ovu manifestaciju najviše pažnje privukao je Stevan Jovetić koji je gotovo sve vrijeme boravka u Bandićkim livadama posvetio fotografisanju sa obožavateljima i strpljivo im davao autograme.

Reporteru „Vijesti“ on je kazao da je u Crnu Goru došao zbog obaveza prema reprezentaciji i da se vrlo rado odazvao pozivu organizatora da prisustvuje finalnoj večeri i zatvaranju igara.

„Prije 4-5 godina bio sam na Lješanskim igrama i bilo je baš lijepo, kao i sad ovdje. Nisam uspio da vidim finalnu utakmicu ali sam gledao penale. Samo okupljanje dvije – tri hiljade navijača znači sa je sve ovo na nivou“, kazao je Jovetić dodajući da bi učestvovao na ovakvim manifestacijama kad bi mu to dozvoljavale profeesionalne obaveze.

„Sigurno da bih učestvovao, ali uglavnom nam je to zabranjeno. Kad imamo tih mjesec dana pauze gotovo nikada ne smijemo igrati mali fudbal da ne bi došlo do neke povrede“, kazao je on.

Bogdanović prijatno iznenađen manifestacijom

Gradonačelnika Prijestonice koji je prvi put prisustvovao Katunskim sportskim igrama pitali smo za utisak.

"Manifestacija koja je okupila par hiljada ljudi najbolji je primjer dobrih tradicinalnih običaja i afirmacije sportskih aktivnosti i igara koje spajajau ljude iz čitavog dijela Katunske nahije i čine ih ponosnim. Prijatno sam iznenađen sadržajem u organizaciji Katunskih sportskih igara i čestitam lokalnoj upravi i organizatiorima na odličnoj organizaciji manifestacije i drago mi je što su me pozvali da budem dio ovoga", kazao je Bogdanović.

Na prostoru bandićkih igara u 12 disciplina takmičile su se 22 ekipe. Mali fudbal, odbojka , šah, 4 discipline streljaštva, 4 discipline atletike i najatraktivnije viteške discipline bacanje kamena s ramena i vuča konopa, okupile su prema riječima Rajka Ćupića predjsednika komisije oko 700 takmičara, a organizatore najviše raduje pokazani fer plej.

„Tokom igara nije došlo ni do najmanjeg incidenta,a navijači su sve vrijeme fer i korektno navijali za svoje ljubimce što nas veoma raduje“, kazao je Ćupić. Izuzev ukupnog plasmana u kom su Gornji Pješivci ponijeli titulu najboljih, drugo mjesto pripalo je ekipi Ćafe a treće ekipi Gornjih Bandića.

Od Petka Uskokovića, člana pobjedničke ekipe saznali smo da Pješivci koji tek nekoliko godina učestvuju na ovim igrama od prošle godine imaju dvije ekipe, Donje i Gornje Pješvice. Gornji Pješivci prošle godine prvi put su se pojavili na igrama i osvojili prvo mjesto, a pehar ni ove godine nisu ispustili.

"Igre iz godine u godinu dobijaju na značaju. Obnavljaju se davno stečena prijateljstva i kumstva, a stiču se i nova. Kad je takmičenje u pitanju mi ćemo se uvijek truditi da Pješivci i dalje budu na tronu Katunskih igara, sportskim rezultatima pokazali smo da je to izvodljivo", kazao je Uskoković.

Ovaj duh plemskog druženja ima posebnu draž, a uz sve to spoj prijatnog ambijenta u ovom restoranu ispred kog se sve dešava i prirode neopisivo je lijep.

"Ovaj duh plemskog druženja ima posebnu draž, a uz sve to spoj prijatnog ambijenta u ovom restoranu ispred kog se sve dešava i prirode neopisivo je lijep. Došla sam da navijanjem dam podršku ekipi Gornjih Pješivaca i raduje me što su upravo oni na tronu", kazala je ona.

Predsjednik organizacionog odbora Katunskih sportskih igara Dragan Sekulić kazao je da su masovnost i kvalitet ekipa učesnika, zainteresovanost javnosti koja prati manifestaciju i broj posjetilaca najbolji promoter ove manifestacije.

Organizator je nakon finalnih mečeva priredio bogat kulturno- zabavni program pa su prisutni uživali u nastupima najmlađe grupe KUD Danilovgrad, plesnog kluba Matrix, a na sceni su se smjenjivali vokalni solisti Jovana Ćupić, Tanja Šeter, Igor Đurovića, Dejan Škuletić, Milan Otašević i narodni guslar Stevan Popović. Slavlje pobjedničkih ekipa i druženje uz muziku na terasi restorana u bandićkim livadama potrajalo je do kasno u noć, a organizatori kako je rekao Sekulić već razmišljaju o XVI igrama i obogaćivanju sadržaja.

Galerija

Bonus video: