Sve više đaka vanredno završava srednju školu, stvara se crno tržište diploma

Ana Selić iz CEMI-ja kaže da su vanredni učenici u Crnoj Gori brojniji u ruralnim predjelima
333 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2011. 19:07h

Vanredno polaganje ispita je sve popularnije, a samo u jednoj bjelopoljskoj školi ove godine vanredno polaže 87 učenika.

Cjenovnik vanrednog polaganja odredilo je Ministarstvo prosvjete

Iz Centra za monitoring poručuju da vanredno polaganje ispita ne znači samo lošiji sistem obrazovanja, već i pogodan prostor za širenje korupcije.

Ana Selić iz CEMI-ja kaže da su vanredni učenici u Crnoj Gori brojniji u ruralnim predjelima i na sjeveru zemlje. Škole se utrkuju ko će da privuče više vanrednih učenika.

"To se događa zato što škole dobijaju 40 odsto novca koji vanredni učenici uplate, a 60 odsto novca dobija sam nastavnik", tvrdi Selić.

Cjenovnik vanrednog polaganja odredilo je Ministarstvo prosvjete, a učenici koji žele vanredno da polože ispite za to će morati da izdvoje određen novac:

  • predmet bez pismenog - 12 eura
  • predmet sa pismenim 16 eura
  • praktična nastava 20 eura
  • upisnina 20 eura.

Crno tržište

Božo Ljujić, direktor bjelopoljske Srednje stručne škole u kojoj vanredno polaže 87 učenika, negira tvrdnje Centra za monitoring i kaže da se u vanrednom polaganju ispita nema korupcije.

"Treba obrazovati tijelo na centralnom nacionalnom nivou, kao Ispitni centar, i njima dati mogućnost da ispituju vanredne učenike"

On objašnjava da učenik uplaćuje svotu novca koju mu odredi sekretar škole. Taj novac se uplaćuje na žiro-račun škole.

Uprkos tvrdnjama direktora Ljujića, CEMI smatra da se preko vanrednog polaganja ispita formira crno tržište diploma srednjih škola. Centar za monitoring ima predlog kako da se izbjegne problem.

"Treba obrazovati tijelo na centralnom nacionalnom nivou, kao Ispitni centar, i njima dati mogućnost da ispituju vanredne učenike iz svih srednjih škola. Na taj način obezbjeđujemo jednak tretman za sve učenike", kazala je Selić.

Ministarstvo prosvjete nema namjeru da sprovede u djelo predlog Centra za monitoring. Iz Ministarstva u odgovoru Vijestima su bili jasni.

"Zakon o opštem obrazovanju je mijenjan prošle godine i nove izmjene se neće uskoro dogoditi."

Vanredni učenici će, kao i do sad, ispite polagati u svojim srednjim školama gdje se može, kako poručuju iz CEMI-ja, lako dogoditi korupcija.

Galerija

Bonus video: