Klavirski duo Anu i Idu Muratagić na prestižnom festivalu u Italiji dočekali aplauzima

Reportoar im je sveobuhvatan, od baroka do savremene muzike
178 pregleda 0 komentar(a)
Ana i Ida Muratagić, Foto: Privatna arhiva
Ana i Ida Muratagić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.08.2011. 17:51h

Sestre bliznakinje Ana i Ida Muratagić iz Podgorice, koje sviraju klavir u duetu, nedavno su se vratile iz Italije gdje su nastupale na prestižnom internacionalnom festivalu „Nei Suoni Dei Luoghi“ (“ U zvucima gradova “) u gradu Saurisu (Udine).

Učešće na ovom festivalu obezbijedile su nakon uspješne audicije proljetos na Cetinju. Naš klavirski duo predstavio se „Svitom” od Šnitkea, Bartokovim “Mikrokosmosom”, Pulankovim „Kapričom” i Britnovim „Introdukcijom rondo ala burleska”. Nastupale su pred prepunom dvoranom crkve San Orlando, koja ih je oduševila izgledom i akustikom.

Učešće na ovom festivalu obezbijedile su nakon uspješne audicije proljetos na Cetinju

"Dvorana je zaista jako lijepa, akustična i bilo je zadovoljstvo svirati pred ljudima koji su nas dočekali aplauzima", rekla je Ida.

Za ovaj nastup su nosile haljine koje je kreirala njihova koleginica iz škole Vjera Nikolić. Ona je takođe i kompozitor i uradila im je i obradu pjesme sa kojom su nastupile ovog juna u Zagrebu.

Još pod utiscima festivala

Sestre Muratagić su još pod utiscima festivala koji je okupio razne izvođače, među kojima je i poznati violinista Stefan Milenković. Mali pejzažni Saures ih je oduševio, a za nekoliko dana koje su provele u Italiji sa menadžerom i direktorom festivala Đorđom Sandrijem i Davidom Masaratijem obišle su još par mjesta koja odišu jednostavnošću i specifičnim italijanskim šarmom. Sestre Muratagić kao duo nastupaju od 1998. godine, a osim toga što se odlično slažu u privatnom životu, kao pijanistkinje imaju harmoničan odnos i na sceni.

"Imamo dobru komunikaciju, razumijemo se kako lično tako i u muzičkom smislu. Na sceni se dopunjujemo, jer sve ono što možda fali u mom izvođenju, Ida na neki način nadomjesti svojom izvedbom", kaže Ana.

U septembru ih očekuju koncerti

Rođene su 1987. godine, niže i srednje muzičko obrazovanje stekle su u Muzičkoj školi „Vasa Pavić ” u klasi prof. Diane Damjanović.

Muzičku akademiju na Cetinju u klasama prof. Svetlana Bogino, prof. Vladimir Ogarkov, doc. Bojan Martinović upisale su 2006. godine, dok su 2009. upisale specijalističke studije kamerne muzike u klasi prof. Čedomira Nikolića i doc. Nataše Popović.

Reportoar im je sveobuhvatan, od baroka do savremene muzike

Trenutno su na magistarskim studijama kamerne muzike. Angažovane su kao profesori klavira i kamerne muzike u školi „Vasa Pavić”. Tokom školovanja učestvovale su na brojnim takmičenjima u zemlji i regionu, kako solo tako i u duu. Od mnogobrojnih nagrada sa takmičenja klavirskih dua, izdvajaju se Muzički festival mladih Crne Gore, Kotor – zlatna lira (2008), Međunarodno takmičenje “Davorin Jenko”, Beograd - srebrna lira (2009), Međunarodno takmičenje mladih pijanista , Niš – Specijalna nagrada (2011).

Reportoar im je sveobuhvatan, od baroka do savremene muzike. Preko ljeta vježbaju u školi „Vasa Pavić” i zbog toga su zahvalne direktoru te ustanove Iliji Dapčeviću, a u septembru ih očekuju koncerti u Podgorici i Kotoru.

Bonus video: