Policija zna ko švercuje oblovu građu i gdje se roba lageruje

Najčešće se radi o stanovnicima Rožaja, Berana, Žabljaka i Pljevalja“, saopštio je “Vijestima” izvor iz policije
73 pregleda 0 komentar(a)
Balvani, Oblova građa, Foto: Breznica
Balvani, Oblova građa, Foto: Breznica
Ažurirano: 07.08.2011. 08:22h

Najveće količine oblovine i najveći obim šverca drvne građe sa područja Crne Gore odvija se prema susjednom Kosovu, za čiju je drvoprerađivačku industriju odavno konstatovano da počiva na sirovini iz Crne Gore.

Prema saznanjima do kojih su došle “Vijesti”, crnogorska policija više od deceniju raspolaže sa vrlo preciznim operativnim podacima koji ukazuju na to koja su lica i koje firme uključene u ovu vrstu prekograničnog šverca.

Policija, takođe, veoma pouzdano zna kojim ilegalnim putevima se kreću kamioni sa drvnom građom, ako se žele zaobići granični prelazi, kao i u kojim mjestima se sastaju šverceri i lageruje oblovina uvezena iz Crne Gore.

„Selo Boge je i u ovoj priči nezaobilazno. Koordinate ovog sela na čijem području se vrlo intenzivno odvija šverc drvne građe i ilegalna sječa šuma je 2230-3169. Planinski prevoj gdje se sastaju šverceri i gdje se lareguje roba na kartama je označen pod nazivom Cafa e desmoreve.

Crnogorskoj policiji nije nepoznato da se ti poslovi rade u dosluhu sa našim državljanima. Zna se takođe da se najčešće radi o stanovnicima Rožaja, Berana, Žabljaka i Pljevalja“, saopštio je “Vijestima” izvor iz policije.

Prema njegovim riječima, u svakom pogledu švercerski najzanimljivije selo Bandžov kod Rožaja, policijski je interesantno i sa aspekta šverca drvne građe.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: