Zašto Zlatko Matanović ne može da se oženi?

Zlatko nema državljanstvo ni Albanije niti Crne Core. Prvog se odrekao, drugo uzalud čeka. Želja da stane pred matičarem muči ga šest godina
552 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2011. 18:22h

Kada je prije više od dvije decenije Zlatko Matanović došao iz Albanije u Crnu Goru nije ni slutio da će mu najteže ići da se vjenča.

Ljubav je išla glatko... Upoznao je Marijanu koja mu je rodila dvoje djece.

Zlatko nema državljanstvo ni Albanije niti Crne Core. Prvog se odrekao, drugo uzalud čeka. Želja da stane pred matičarem muči ga šest godina.

"Bukvalno, na šalteru Opštine mi kažu da ne mogu da se vjenčam sa "izbjegličkom". Sada mi u Opštini traže mi izvod iz matične knjige rođenih iz Albanije, a na tom izvodu mi piše drugo ime i prezima", priča Zlatko.

U Albaniji se Zlatko zvao Florijan Pjetri, i jedva je čekao da se oslobodi tog imena koje ga je podsjećalo na teško djetinjstvo

U Albaniji se Zlatko zvao Florijan Pjetri, i jedva je čekao da se oslobodi tog imena koje ga je podsjećalo na teško djetinjstvo.

Dolaskom u Crnu Goru, Zlatko se nadao da je njegovim mukama došao kraj. No, to je bio početak njegovim mukama da dokaže da postoji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova ne daju mu državljansvo jer nema nijedan lični dokument.

Ne gubi nadu

Ipak, on ima samo želju da se vjenča i zaposli.

"Ne tražim ja materijalnu pomoć od države, tražim samo da me puste da radim da bi održavao porodicu i da bi imao neku budućnost sjutra", kaže Zlatko.

U najboljim je, kaže, godinama, pa ne gubi nadu. Vjeruje u Upravni sud koji je već jednom poništio odluku Ministarstva unutrašnjih poslova i donio rješenje u njegovu korist.

Sporno je, kaže, da je 10 godina gazio crnogorsku zemlju a da nije nevidljiv dokazivaće, ako treba, i u Strazburu.

Galerija

Bonus video: