5 tona će uginuti

Pomor ribe u Slanom jezeru, ribari optužuju EPCG

Prema riječima članova Sportsko-ribolovnog društva „Nikšić“ do uginuća ribe dolazi svake godine, a Elektroprivreda nikako da uradi baraž na zatvaračnici
146 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2011. 17:32h

Zbog remonta hidroelektrane „Perućica“ i zatvranja vode na zatvaračnici na Slanom jezeru došlo je do uginuća oko pola tone ribe.

Prema riječima članova Sportsko-ribolovnog društva „Nikšić“ do uginuća ribe dolazi svake godine, a Elektroprivreda nikako da uradi baraž na zatvaračnici i spriječi toliki pomor ribe.

„Prilikom redovnog obilaska jezera primijetili smo da je Elektroprivreda dio vode koji otiče prema mjestu Norin zatvorila i da je uginulo oko 500 kilograma ribe, dok će ostatak, zbog nedostatka kiseonika uginuti do jutra. Ovdje se nalazi oko pet-šest tona ribe i to svih vrsta - pastrmke, klena, šarana, babuške, soma“, kazao je Željko Vukotić, čuvar SRD „Nikšić“.

Ribolovci ogorčeni na EPCG

Marjan Mijanović, sekretar SRD „Nikšić“, kazao je da su ribolovci ogorčeni na Elektroprivredu jer zbog, kako reče, njenog nemara i neodgovornosti svake godine ugine na tone ribe.

Marjan Mijanović

„Svjedoci smo da Elektroprivreda mora raditi svoj posao i mi nemamo ništa protiv toga, ali ne smije svake godine, zbog svoje neodgovornosti i nemarnosti, vršiti, slobodno mogu reći, genocid nad ribom. Postavljanje baraža za jednog privrednog giganta kakav je Elektroprivreda zaista ne predstavlja veliki izdatak. Inače i Zakonom o slatkovodnom ribarstvu iz 2007. godine predviđeno je da elektroprivrede urade prepreke kako riba ne bi prolazila u zatvaračnicu. I ne samo to. Oni su dužni i da vrše poribljavanje jezera, da urade ribarske staze i da ne ispuštaju vodu ispod biološkog minimuma, a Slano je ovih dana više bez vode nego što je ima“, kazao je Mijanović.

SRD „Nikšić“ svake godine vrši poribljavanje jezera i za te svrhe utroši oko 25.000 eura. Tona ribe kojom se jezero poribljava je oko 4,5 hiljada eura, dok je tona uginule ribe mnogo veće vrijednosti.

„Ovo je nekorektno od strane Elektroprivrede. I da ne postoji zakonska, oni bi morali da to urade zbog moralne obaveze. Sve elektroprivrede u regionu su to riješile, osim naše. Pokušavamo godinama da stupimo u kontakt sa njima. Dopise smo slali i novom vlasniku ali nikakvog odgovora nema. To nas je razočaralo jer smo mislili da ljudi i firma koji su evropskog opredjeljanja, makar se tako deklarišu, imaju razumijevanja da sve ovo srede i da nam odgovore na naše dopise. Čak bi i njihov odgovor da nijesu nadležni bio neki odgovor“, kazao je sekretar SRD „Nikšić“.

Obaviješteno nadležno ministarstvo i inspekcija

O uginuću ribe pored Elektroprivrede, obavijestiće i nadležno ministarstvo i poljoprivrednu inspekciju a ribolovce će pozvati da dođu i izlove što je moguće više ribe, jer zbog nepristupačnog terena i velike količine željeza nemoguće je pristupiti spašavanju preostale ribe i prebacivanju u dio sa vodom u kojoj ima kiseonika.

„Veliki je revolt kod ribolovaca. Ovdje postoje ogromne količine ribljeg fonda sa jedne strane jezera i tone i tone uginule ribe sa druge strane jezera. Ponovo ćemo se obratiti Elektroprivredi i nadležnom ministarstvu. Ne bi valjalo gomilanje ribolovaca na ovim terenima, izražavanje protesta i sprečavanje bilo čijeg rada. To bi bila najgora varijanta ali uradićemo sve da zaštitimo interese i nećemo dozvoliti da sva sredstva koja uložimo odu u nepovrat zbog nečije neodgovornosti i da svake godine ovolika količina ribe ugine“, kazao je vidno razočaran Mijanović i dodao da jezero nije značajno samo ribolovcima već i svim ljubiteljima prirode, a njih je dosta.

Jedni tuguju, drugi love

Dok su ribolovci nijemo gledali uginulu ribu na zatvaračnici, s druge strane jezera bilo je i onih koji su se mogli pohvaliti dobrim ulovom.

Tako je Perica Mijatović, koji se ribolovom bavi 40 godina, ulovio šarana teškog oko pet kilograma. I on i ostali ribolovci izrazili su bojazan koliko dugo će još moći da love takve primjerke ribe, jer se plaše da će uginule ribe biti više od one koja je ostala.

Zakon se ne poštuje

U Zakonu o slatkovodnom ribarstvu, koji je usvojen 2007. godine, u članu 41 piše da su „vlasnici dovodnih, turbinskih i drugih kanala dužni da ugrade i održavaju odgovarajuće uređaje koji sprečavaju ulaz ribe u te kanale, a korisnici brana su dužni da obezbijede adekvatne riblje prolaze, staze, ukoliko za to ima biološkog opravdanja“.

EPCG: Nijesmo krivi

Iz Direkcije odnosa sa javnošću EPCG saopšteno je da „u vrijeme redovnog remonta hidroelektrane 'Perućica' dolazi do odliva manjih količina ribe iz hidroakumulacija, ali ne krivicom Elektroprivrede, već je to, kako su kazali, negativna posljedica tehnološkog procesa pražnjenja akumulacija prilikom remonta koji se, nažalost, ne može izbjeći.

„Želimo da naglasimo da voda u jezeru Slano nije ispod biološkog minimuma, jer je EPCG i ove, kao i svih prethodnih godina, dosljedno ispoštovala sve principe vezane za biološki minimum“, piše u saopštenju Elektroprivrede Crne Gore.

Preporučujemo za Vas