27 ODSTO PAK NIJE

Većina građana ponosni što su crnogorski državljani

Više od 70 odsto građana osjeća se ponosnim što su državljani Crne Gore, dok nešto manje od 30 odsto njih nije emocionalno privrženo državi
0 komentar(a)
zastava, Foto: Arhiva Vijesti
zastava, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.08.2011. 12:37h

Više od 70 odsto građana osjeća se ponosnim što su državljani Crne Gore, dok nešto manje od 30 odsto njih nije emocionalno privrženo državi, pokazalo je istraživanje Matice crnogorske. Matica, časopis za društvena pitanja, kulturu i nauku, objavila je u novom broju rezultate istraživanja javnog mnjenja o identitetskim stavovima građana koje je sprovedeno tokom marta, uz podršku Centra za ljudska prava i demokratsku tranziciju. Kako je objavljeno, istraživanje je pokazalo da se oko 73 odsto građana osjeća ponosnim što su državljani Crne Gore. Istovremeno, 27 odsto građana ne osjeća emocionalnu privrženost Crnoj Gori. “Ipak, spremnost ubjedljive većine građana da istaknu osjećaj ponosa povodom činjenice što su crnogorski državljani nedvosmisleno ukazuje na postojanje stabilnih domovinskih emocija i državotvorne empatije”, ocjenjuje se u istraživanju. Kako se navodi u izvještaju, podrška građana državnim simbolima je stabilna. Oko 60 odsto građana podržava sva tri državna simbola - himnu, grb i zastavu, i prema njima iskazuje nesumnjivo pozitivan odnos. Negativan stav prema državnim simbolima ima svega oko 20 odsto ispitanika, dok je ostatak građana izbjegao da se vrijednosno izjasni prema ovom pitanju. “I ovo istraživanje je potvrdilo da državni simboli imaju nespornu podršku značajnog broja građana, čime je ovo identitetsko pitanje manje sporno od drugih pitanja koja znatno oštrije i dublje dijele crnogorsku javnost”, smatraju u Matici.

DPS kao garant nezavisnosti pao za 9 odsto

Kako se dodaje, iako većina građana i dalje smatra da je Demokratska partija socijalista najbolji garant crnogorske nezavisnosti, očigledan je pad percepcije državotvornosti vodeće partije, za oko devet procenata u odnosu na prošlogodišnjih 52 odsto. “Istovremeno, vladajući koalicioni partner - Socijaldemokratska partija, je za oko tri odsto (13,8) ojačao poziciju poziciju stranke koja štiti crnogorsku nezavisnost”, rezultat je istraživanja. Veliki dio ispitanika, oko četiri petine, podržava osnivanje i afirmaciju institucija koje se bave zaštitom nacionalnog i kulturnog identiteta naroda koji žive u Crnoj Gori, ali pod uslovom da ne diskriminišu bilo čija nacionalna i kulturna prava.“Dobijeni odgovor ide u prilog tezi o pozitivnom i tolerantnom stavu velikog dijela populacije prema afirmaciji i razvoju multietničke i multikulturne Crne Gore”, zaključuje se u istraživanju.