Čekaju Dinošinu ostavku pa da organizuju Paradu ponosa

U saopštenju LGBT Foruma se dodaje da direktor te NVO Zdravko Cimbaljević prisustvuje manifestaciji Nedelja ponosa u Stotkholmu
0 komentar(a)
Zdravko Cimbaljević, Foto: Beta
Zdravko Cimbaljević, Foto: Beta
Ažurirano: 05.08.2011. 14:12h

LGBT Forum Progres formiraće Organizacioni odbor za održavanje Parade ponosa čim bude unaprijeđen institucionalni tretman te nevladine organizacije (NVO), saopšteno je danas iz Progresa.

Iz LGBT Foruma su naveli da ohrabruju najave iz vrha Vlade da će pravima tih osoba posvetiti dodatnu pažnju, ocjenjujući da je krajnje vrijeme za to.

„Uz razrješenje ministra, što je polazni osnov za dalji razvoj LGBT prava, ohrabruje nas i raduje institucionalno širenje podrške za borbu protiv diskriminacije, osnivanje novog Savjeta za borbu protiv diskriminacije, i kadrovsko jačanje Kabineta premijera za borbu protiv diskriminacije“, kaže se u saopštenju dostavljenom agenciji MINA.

Kako se navodi, LGBT Forum Progres će “bez odlaganja” formirati Organizacioni odbor Parade ponosa kada se popravi institucionalni tretman “jedine LGBT vidljive grupe u zemlji i dobije tražena politička podrška”.

Nakon konstituisanja, kako se pojašnjava, Odbor će definisati detalje neophodne za održavanje prve povorke ponosa u Crnoj Gori, uključujući i sami datum održavanja.

Prva povorka ponosa, koja je bila najavljena za 31. maj u Podgorici, odgođena je jer su predstavnici LGBT populacije ocijenili da državni organi nijesu pokazali ozbiljnost i profesionalnost u organizaciji tog događaja.

Oni su naveli da je Vlada toj manifestaciji dala samo deklarativnu podršku, bez konkretnih aktivnosti.

U saopštenju LGBT Foruma se dodaje da direktor te NVO Zdravko Cimbaljević prisustvuje manifestaciji Nedelja ponosa u Stotkholmu, u okviru koje se održava i Parada ponosa.

Cimbaljević je, kako se navodi, među rijetkima aktivistima sa područja Zapadnog Balkana sa statusom gosta.

Stotkholm Prajd /Pride/ je festival koji slavi ljudska prava, jednakost i borbu protiv

Bonus video: