Morska voda je sanitarno ispravna i kvalitetna za kupanje

Ovo je prvi put od kada se ove sezone radi analiza morske vode, da ni na jednoj od lokacija voda nije bila van kategorije, odnosno da se ne preporučuje za kupanje i rekreaciju
146 pregleda 0 komentar(a)
more, crna gora, Foto: Vitfild Van Kot
more, crna gora, Foto: Vitfild Van Kot
Ažurirano: 05.08.2011. 09:42h

Morska voda na Crnogorskom primorju sanitarno je ispravna i kvalitetna za kupanje i rekreaciju, pokazala je šest ovogodišnja analiza kvaliteta morske vode koju je na 85 blokaliteta duž obale uradio republički Hidrometerološki zavod, na osnovu sporazuma JP "Morsko dobro" i Agencije za zaštite životne sredine.

Kako se navodi u analizi objavljenoj na sajtu Agencije kvalitet morske vode je na čak 76 lokaliteta od Ulcinja do Herceg prve klase, dok je na devet lokaliteta morska voda bila druge klase.

Ovo je prvi put od kada se ove sezone radi analiza morske vode, da ni na jednoj od lokacija voda nije bila van kategorije, odnosno da se ne preporučuje za kupanje i rekreaciju.

Inače, ispravnu za kupanju smatraju se vode prve i druge klase.

Vodu prve klase imale su svih 23 plaže na budvanskoj rivijeri, 10 plaža na području barske opštine, osma na tivatskoj rivijeri, 12 na području Kotora i 14 na podtručju herceg Novog, kao i devet plaža u Ulcinju.

Testira se i prisutnost bakterija

Program praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode na javnim kupalištima tokom ljetnje sezone 2011. godine realizuje se 15-to dnevno na osnovu Sporazuma između Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Agencije za zaštutu životne sredine i predstavlja sastavni dio Programa monitoringa životne sredine Crne Gore.

"Program se realizuje u skladu sa Uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji voda kao i u skladu sa ostalim nacionalnim i međunarodnim propisima iz oblasti zaštite životne sredine, voda i mora. Programom praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode u 2011. godini obuhvaćeno je 85 lokacija na javnim kupalištima, a realizovaće se u periodu od maja do oktobra i to petnaestodnevno, početkom i sredinom mjeseca. Za realizaciju programa angažovan je Hidrometeorološki Zavod Crne Gore koji je na javnom tenderu izabran kao najpovoljniji ponudjač", navodi se u izvještaju analize.

Radi praćenja sanitarne ispravnosti morske vode na javnim kupalištima i njenog ukupnog kvaliteta, a u skladu sa nacionalnim i medjunarodnim propisima, prate se mikrobiloški parametric, odnosno prisutnost bakterije Ešerihije koli i Intestinalne enterokoke, kao i prateći fizičko-hemijski parametric-temperatura vazduha, temperatura vode, salinitet, pH, boja, zasićenost kiseonikom, amonijak, plivajuće otpadne materije, boja i providnost..

Bonus video: