U septembru će padati cijene notarskih usluga

Već su registrovali prigovore građana i privrednih subjekata, od kojih se većina odnosila upravo na cijene notarskih usluga
123 pregleda 0 komentar(a)
notari, Foto: Arhiva Vijesti
notari, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.08.2011. 08:06h

Ministarstvo pravde ocijenilo je da notarske tarife “ne odgovaraju društvenom ambijentu” i već u septembru iniciraće da se o tom pitanju raspravlja na Vladi.

To ministarstvo nedavno je dalo saglasnost na cijene koje je formirala Notarska komora čije je obrazloženje bilo da su se povodili cijenama advokata i notara iz zemalja u okruženju.

Kako je “Vijestima” saopšteno, već su registrovali prigovore građana i privrednih subjekata, od kojih se većina odnosila upravo na cijene notarskih usluga.

“Već u prvim danima rada notara, Ministarstvo pravde je registrovalo određene prigovore i nezadovoljstvo građana i privrednih subjekata. Te prigovore već sada brižljivo analiziramo. Većina prigovora odnosi se na visinu notarske tarife. Takođe, postoje prigovori da se usporavaju pravne aktivnosti", prenijela je stav Ministarstva Ana Radusinović, portparol ministra i potpredsjednika Vlade Duška Markovića.

Poručili su da je funkcija notara obezbjeđivanje pouzdanog pravnog prometa, što zahtijeva odgovarajuće procedure i "na to će se morati navići i građani i privreda".

Dodaje se kako su posljedice dosadašnje prakse ovjere potpisa, u najvećoj mjeri, bile na štetu građana i njihove pravne sigurnosti.

"Što se tiče visine notarskih tarifa, već sada možemo reći da ne odgovaraju našim uslovima i društvenom ambijentu. Ministarstvo pravde u saradnji sa Notarskom komorom već sada obavlja analizu cijena notarskih usluga i ovo će pitanje pokrenuti na Vladi već početkom septembra", saopštila je Radusinović.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: