Turistička inspekcija evidentirala dilere u četiri opštine

Problem takozvanih "dilera soba" egzistira već duži vremenski period i stvara ružnu sliku turističke ponude"
121 pregleda 0 komentar(a)
dileri, budva, Foto: Vuk Lajović
dileri, budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.08.2011. 12:13h

Republička turistička inspekcija zajedno sa Upravom policije, u proteklih mjesec dana evidentirala je ukupno 91 dilera u četiri primorske opštine - u Budvi 45, Herceg Novom 23, Baru 14 i Ulcinju 9, navodi se u pismenom dopisu inspekcije koji je potpisala vd glavnog turističkog inspektora Svetlana Šljivančanin.

Ona je naglasila da su inspektori izdali rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti i odmah podnijeli zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka po osnovu kojeg je ovlašćeni službenik izricao novčane kazne.

"Novine u "borbi" Turističke inspekcije sa "dilerima soba" ove sezone su sledeće: angažovanje ovlašćenog službenika za vođenje prekršajnog postupka na licu mjesta tj. u toku izvođenja akcije i angažovanje službenika Ministarstva koji pomažu inspektorima u pribavljajnu dokaznih činjenica odnosno u "hvatanju dilera". Problem takozvanih "dilera soba" egzistira već duži vremenski period i stvara ružnu sliku turističke ponude naše destinacije, kako pojedinih opština tako i Crne Gore u cjelini", istkala je Šljivančanin.

Sastanku sa predstavnicima opštine odazvale se dvije agencije

Ona je dodala da je zakonom o turizmu jasno propisano da "izdavalac ili drugo lice ne smiju neposredno ili preko drugih subjekata koji nijesu registrovani za posredovanje u prodaju usluga smještaja nuditi i prodavati ugostiteljske usluge u domaćinstvu izvan objekta u kojem se te usluge pružaju, osim na prostoru, pod uslovima i na način utvrdjen propisom nadležnog organa jedinice lokalne samouprave”.

"To znači da se pomenutom djelatnošcu na ulici ne mogu baviti niti izdavaoci smještaja za svoje potrebe, niti takozvani "pravi dileri soba" koji uzimaju proviziju 10 do 20 odsto od ostvarenog prihoda po osnovu izdavanja smještaja. Skupština opštine Budva je donijela Odluku o načinu i uslovima posredovanja pri izdavanju soba i drugih kapaciteta turistima na utvrđenom prostoru".

"Cilj donošenja odluke je smanjenje sive ekonomije. Predstavnici opštine Budva su održali sastanak sa svim turističkim agencijama iz Budve predočivši im značaj donošenja odluke. Pozivu su se odazvale dvije turističke agencije: "Montengro flight" i "Mijović travel", koje su svoje posrednike, ukupno tri, postavile na propisanim lokacijama: u Bečićima, autobuskoj stanici u Budvi i kod marketa “Slavija”. Ostale agencije očigledno nijesu uvidjele svoj interes u uklanjanju uličnih dilera", istakal je Šljivančanin.

Izdavaoci vikend stanova natjerani na registraciju

Turistička inspekcija je, kako se navodi, zajedno sa lokalnom inspekcijom opštine Budva, prvi put, uspjela da natjera izdavaoce vikend stanova da se registruju u skladu sa zakonom.

"U posljednjih petnaest dana evidentirano je ukupno 65 vikend stanova za izdavanje smještaja gostima, uručeno je 65 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, izrečeno 63 mandatne kazne u ukupnom iznosu od 10.395 eura, te podnijeto dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, saopštila je Šljivačanin.

Bonus video: