Počela izgradnja mini-zaobilaznice na Žabljaku

Izgradnjom saobraćajnice dobiće se vrijedan objekat jer će se iz grada izmjestiti tranzitni saobraćaj i rasteretiti gradske saobraćajnice
94 pregleda 0 komentar(a)
mini-zaobilaznica Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
mini-zaobilaznica Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 03.08.2011. 13:27h

Građevinska operativa nikšićke firme "Programat i mehanizacija" počela je sa realizacijom najvećeg ovogodišnjeg infrastrukturnog objekte u žabljačkoj opštini - radi se o mini-zaobilaznici dugoj 1,5 kilometara koja se proteže od skretanja prema skijalištu Javorovača do hotela "Enigma", na izlazu iz grada prema mostu na Tari.

Predsjednik Opštine Isailo Šljivančanin kaže da su prethodnih dana završeni pripredni radovi na identifikaciji i izmještanju elektro, vodovodnih i PTT instalacija kako bi se oslobodio putni pojas.

"U naredna tri mjeseca, koliko iznosi predviđeni rok, izgradiće se saobraćajnica širine šest metara, sa dvije saobraćajne trake, gradskom rasvjetom i jednostranim trotoarom", kaže Šljivančanin i dodaje da se investicija vrijedna milion eura finansira preko nacionalne Direkcije za saobraćaj.

Potpredsjednik Opštine Vasilije Jakšić nedavno je kazao da će se izgradnjom ove saobraćajnice dobiti kapitalno vrijedan objekat jer će se iz grada izmjestiti tranzitni saobraćaj i rasteretiti gradske saobraćajnice.

"Izgradnjom magistrale prema Boki veliki broj vozila kreće se ovim pravcem i glavnom gradskom saobraćajnicom čime se u gradu stvaraju velike gužve. Našim istraživanjima došli smo do podatka da od početka glavne turističke sezone svakodnevno u tranzitu prođe oko 2.300 vozila. U nedjelju, 17. jula čak 3.000 vozila prošlo je tranzitno kroz centar grada", kazao je Jakšić.

Za investicije 700.000 eura

Predsjednik Šljivančanin podsjetio je da je za investicije ovogodišnjim budžetom planirano oko 700.000 eura i da se planirani poslovi, uprkos krizi i slabijem punjenu budžeta, realizuju na zadovoljavajući način.

"Samo priključenje na vodovod i elekto kablove nedostaju da se završe dvije stambene zgrade koje je, za radnike Opštine, gradio glavni grad Crne Gore. Ovih dana će se završiti poslije tenderska procedura za nabavku i ugradnju dvije trafostanice zajedno sa niskonaponskom mrežom. Taj tender, vrijedan 250.000 eura raspisala je Evropska agencija za razvoj. U identičnoj je fazi i tender za izgradnju kanalizacione mreže od kraja ulice Mojkovačke bitke do glavnog kolektora. Postaviće se krov koji će spojiti dva objekta tržnog centra".

"Radi se projekat pristupnog puta i parkinga za novi hotel Soa. Izvršeno je asfaltiranje nekoliko kilometara lokalnih puteva i sanacija većeg broja makadamskih saobraćajnica koje su u nevremenu tokom jeseni i zime, ili usled višegodišnjeg korišćenja oštećene", kaže Šljivančanin i dodaje da će se u cilju kvalitetnog vodosnadbijevanja, u narednom periodu koji je po pravilu sušan, u funkciju staviti još jedan reni bunar kojim će se obezbijediti dodatne količine vode.

Bonus video: