KUD "Aluminijum" osvojio nagradu za koreografiju na festivalu u Turskoj

Vasilije-Bato Rogošić, koreograf i umjetnički rukovodilac, kazao je da je KUD “Aluminijum” bio izuzezno zapažen na festivalu
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2011. 17:36h

Kulturno-umjetničko društvo „Aluminijum” osvojilo je nagradu za scensko i koreografsko predstavljanje na nedavno održanom 31. internacionalnom festivalu folklora u Samsunu u Turskoj.

Petnaestodnevno putovanje članova „Cioffa” bilo je dovoljno da 35 članova ansambla na najbolji način predstavi kulturu crnogorskog naroda kroz raznolikost narodnih igara i nošnji.

Vasilije-Bato Rogošić, koreograf i umjetnički rukovodilac, kazao je da je KUD “Aluminijum” bio izuzezno zapažen na festivalu.

"Na festivalu smo se predstavili igrama iz Crne Gore, Boke, Gusinja, Vranjem i Ciganskim igrama. Najveću pažnju publike organizatora i ostalih učesnika festivala privukla je koreografija pod nazivom „Crna Gora u igri i pjesmi” kojom smo na originalan način prikazali sklad življenaj svih nacionalnosti u Crnoj Gori narodnom igrom i nošnjom. Ova koreografija premijerno je izvedena u Šangaju prošle godine na „Expou 2010” kada je naša zemlja bila učesnica Svjetskog sajma" kazao je Rogošić.

Organizacija festivala na zavidnom nivou

Prema riječima sekretara društva Brana Čelanovića, festivalska organizacija je bila na zavidnom nivou, a učesnici su imali organizovanje drugarske večeri i razne aktivnosti u slobodno vrijeme.

"Najljepši utisak na nas ostavilo je krstarenje Crnim morem kao i organizovane drugarske večeri, gdje smo stekli nova prijateljstva i poznanstva. Oduševljeni našim predstavljanjem dobili smo poziv da učestvujemo na festivalu u Rusiji", kazao je Čelanović.

Na festivalu je učestvovalo 17 ekipa iz Evrope, Azije, Južne i Srednje Amerike, uključujući i Crnu Goru.

Bonus video: