Dileri haraju Budvom, presreću, iskaču ispred automobila!

Opštinska odluka, kojom je agencijama na proljeće dozvoljeno da sami organizuju dilersku službu, nije zaživjela
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2011. 15:55h

Presreću, iskaču ispred automobila, posebno ako vide da su sa stranim tablicama, otimaju goste ispred nosa turističkim agencijama, i nestanu čim se inspekcije pojave.

Zadržali su vlast na ulicama, uprkos svim strategijama i opštinskim odlukama, vladinim uredbama i propisima, preporukama ministra turizma. Ove godine ih čak ima više nego ijedne sezone ranije. Dileri nude sobe na svakom koraku, jer je Budva u špicu puna gostiju, uglavnom niske platežne moći.

Glavna recepcija u Budvi

Iako su novčane kazne protiv onih za koje se utvrdi da se bave nelegalnim posredovanjem u izdavanju smještaja, izuzetno visoke, čak i do 1.100 eura, a inspekcijske kontrole gotovo svakodnevne, dileri ne uzmiču, u dobro osmišljenim akcijama i dobro međusobno povezani, i dalje su glavna recepcija u Budvi.

Imaju automobile, brzo mijenjaju lokacije, dobro su organizovani

Opštinska odluka, kojom je agencijama na proljeće dozvoljeno da sami organizuju dilersku službu, nije zaživjela.

"Dobro su organizovani, poput onih prosjaka"

U Turističkoj inspekciji kažu da gotovo svake sedmice „uhvate“ na desetine novih dilera, ali su ulice i dalje pune onih koji se, po svemu sudeći, zbog izuzetno dobre zarade ne odriču tog posla. Zarada je više nego odlična, i dostiže i do nekoliko stotina eura dnevno.

“Mi smo krivi, oni su samo propratna pojava. Da svi žele da rade legalno, odnosno da svoj smještaj izdaju zakonski, putem Interneta, brošura, ili preko agencija, njih ne bi bilo. Čim onaj koji ima praznu sobu, angažuje dilera da mu obezbijedi goste, tu je kraj”, ističe vlasnik registrovanog privatnog smještaja u Petrovcu Zoran Dragović.

On je pozvao sve izdavaoce smještaja, da se okrenu regularnom načinu izdavanja, i dilera više neće biti na ulicama.

“Ipak, ti ljudi koji su u Petrovcu, osim onih koji izdaju lično svoj smještaj, su neki nepoznati likovi, koje prvi put vidimo. Mnogi od njih su 'tehnološki uznapredovali'. Imaju automobile, brzo mijenjaju lokacije, dobro su organizovani, poput onih prosjaka. Znači, niko od njih više ni ne nosi natpis „sobe“. Čim neko pogleda lijevo ili desno, oni bukvalno napadaju automobil, skaču sa svih strana nudeći smještaj”, kaže Dragović.

Inspekcija zna za samo 13 dilera

Vlasnik turističke agencije Vukašin Ćulafić smatra da je riječ o izuzetnoj neefikansoj pravnoj regulativi.

Problem je i "zvučni teror" gostiju u hotelima i privatnom smještaju

U Turističkoj inspekciji kažu da su u proteklih sedma dana kontrolisali „dilere soba“ u Budvi i Ulcinju, i to u saradnji sa Upravom policije.

“U Budvi je evidentirano 13 osoba koja se nelegalno bave ovom djelatnošću, a u Ulcinju osam.

Svima je izdato rješenje o zabrani rada i podnijeta je prijava za pokretanje prekršajnog postupka. Sve osobe su istog dana novčano sankcionisane.

"Istovremeno se radi i nadzor firmi koje nelegalno izdaju sobe, apartmane i vikend stanove gostima. Prošle sedmice, u saradnji sa opštinskom inspekcijom u Budvi je evidentirano 35 vikend stanova u kojima se izdaje smještaj gostima bez odobrenja za rad i odgovarajuće kategorije koje izdaje Sekretarijat za privredu i finansije", rečeno je “Vijestima” u Turističkoj inspekciji.

"Vlasnici koji imaju vikend stanove su obveznici plaćanja turističke takse, ali pošto ih rentiraju odnosno izdaju gostima, u obavezi su da imaju odobrenje za rad i uredno uplaćuju boravišnu taksu za svoje goste.”

Plažni barovi tresu Bečiće

Ćulafić navodi da je na sceni svojevrsni zvučni teror gostiju u hotelima i privatnom smještaju, i za to krivi bečićke plažne barove.

“Nije mi jasno kako gost koji je platio u hotelu sa pet zvjezdica, kakav je „Splendid“ može da preživi onu buku koja dopire iz tih barova. Ne znamo o čemu se radi, postoji zakon o zaštiti od buke, inspekcije su navodno organizovane u timovima, ali buka u Bečićima nije suzbijena. Pitamo se šta je po srijedi, da li postoje i oni koji su povlašćeni”, kaže Ćulafić.

Galerija

Bonus video: