Notari papreno naplaćuju usluge, drastično više od advokata i sudova

Da kod notara sačinite ugovor o kupoprodaji za nepokretnost koja vrijedi 50.000 eura moraćete da izdvojite 250 eura
245 pregleda 0 komentar(a)
notari, Foto: Arhiva Vijesti
notari, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.08.2011. 08:31h

Nova koncepcija sačinjavanja i ovjera ugovora, izjava, punomoćja i ostalih dokumenata kod notara, donijela je građanima i nove cijene za te usluge, koje su drastično veće od tarifa koje su važile dok se taj posao obavljao kod advokata i sudova.

Prema tarifama sa sajta Notarske komore uz koje nema naznake da se dodatno plaća 17 odsto PDV-a, notari će kao osnov za naplaćivanje sačinjavanja dokumenta koji sadrži podjelu bračne imovine, diobu ili njenu razmjenu, uzimati njenu ukupnu vrijednost. Za punomoćje za korišćenje tuđeg vozila u formi notarskog zapisa treba izdvojiti 40 eura.

Iako važećim advokatskim tarifama i sudskim taksama ovi izdaci ne prelaze cifru od oko 750 eura za sve poslove vrijednosti preko 50.000 eura, kod notara sačinjavanje i pečat za iste koštaju čak do 5.000 eura.

Da kod notara sačinite ugovor o kupoprodaji za nepokretnost koja vrijedi 50.000 eura moraćete da izdvojite 250 eura, za nepokretnost koja vrijedi 120.000 eura moraćete da platite 900 eura, a za vrijednosti veće od te cijena se povećava na svakih dodatih 50 hiljada za još 50 eura, ali ne može biti veća od 5.000 eura.

Da u formi notarskog zapisa dobijete bračni ugovor, platićete procenat koji se izračunava na osnovu ukupne vrijednosti imovine obje ugovorne strane. Po istom metodu zaračunava se cijena za sačinjavanje ugovora o raspolaganju za slučaj smrti, dok se za testament ne može platiti više od 375 eura.

Za notarsku obradu isprave o primanju nasljeđa ili odricanju nasljeđa moraće se izdvojiti 20 eura. Tarife za dobijanje osnivačkih akata privrednih subjekata u formi notarskog zapisa, bez PDV-a, iznose od 350 do 400 eura.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: