Broj prijava zbog neizdavanja fiskalnog računa povećan na 86 odsto

PU očekuju da saradnja sa građanima postane navika, kako bi se poboljšao kvalitet komunikacije i stvaranja međusobnog povjerenja
246 pregleda 0 komentar(a)
fiskalni račun, Foto: Pantheon.rs
fiskalni račun, Foto: Pantheon.rs
Ažurirano: 31.07.2011. 15:00h

Broj prijava Kol centru Poreske uprave (PU) zbog neizdavanja fiskalnih računa, od početka kampanje "PDV je tvoj novac", povećan je 86 odsto u odnosu na period prije njenog aktiviranja.

Iz PU su saopštili da je u julu Kol centar registrovao 41 poziv, od čega se 24 odnosilo na neizdavanje fiskalnih računa, a 17 poziva na prijavu rada u poslovanju.

Najviše poziva uputili su građani iz Podgorice - 14 i Herceg-Novog devet, a slijede Budva, Bijelo Polje, Bar, Kotor, Nikšić, Ulcinj, Berane i Rožaje.

Ministarstvo finansija i PU pokrenuli su 22. jula kampanju pod nazivom "PDV je tvoj novac", kako bi doprinijeli poboljšanju poreske kulture i smanjenju sive ekonomije koja iznosi preko 20 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“Besplatnim pozivom, bilo sa fiksne ili mobilne mreže na broj 19707, građani su mogli prijaviti i eventualne slučajeve korupcije i zloupotrebe ovlašćenja poreskih službenika. Prijava slučajeva korupcije tokom ovog mjeseca nije bilo”, rekli su iz PU.

Nakon poziva broja 19707, u roku od 24 sata, poreskim inspektorima se izdaje nalog za kontrolu, koji odmah otklanjaju sve nepravilnosti

PU nakon otklonjene nepravilnosti svakog građanina obavještava o detaljima postupka na broj telefona koji je ostavio prilikom podnošenja prijave.

U PU očekuju da saradnja sa građanima postane navika, kako bi se poboljšao kvalitet komunikacije i stvaranja međusobnog povjerenja. Oni su zadovoljni kako su građani prihvatili takav vid saradnje.

"PU takvim akcijama daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije, korupcije i organizovanog kriminala", navodi se u saopštenju PU.

Bonus video: