Štedne sijalice planule u Beranama, Barani bez interesovanja

Građanima se dijele štedne sijalice snage 20 vati (W) koje efikasno mogu da zamijene klasične sijalice snage 100 W, pri čemu imaju deset puta duži vijek trajanja
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2011. 11:18h

Građani Berana pokazali su najveće interesovanje u akciji podjele štednih sijalica, koju sprovodi Sektor za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije, zbog čega će se ona ponoviti.

„Najbolji odziv građana je bio u Beranama. Iako je planirano da akcija traje dva ipo sata, brošure i sijalice predviđene za tu opštinu podijeljene su za pola sata, tako da je u planu da se akcija u toj opštini ponovi“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kao suprotan primjer, kako su naveli, bila je Opština Bar, gdje su predstavnici Ministarstva očekivali veći odziv građana.

„Interesovanje građana bilo je na očekivanom nivou u Podgorici i Beranama, dok je u ostalim opštinama bilo manjeg intenziteta“, dodaje se u saopštenju.

Građanima se dijele štedne sijalice snage 20 vati (W) koje efikasno mogu da zamijene klasične sijalice snage 100 W, pri čemu imaju deset puta duži vijek trajanja.

Ministarstvo ekonomije je od 5. marta ove godine, kada se obilježava Svjetski dan energetske efikasnosti, obišlo 11 crnogorskih opština u kojima su građanima besplatno dijeljene štedne sijalice i brošure sa praktičnim savjetima za energetski efikasno domaćinstvo.

„Planirano je da do 5. marta naredne godine obiđemo ostale opštine“, precizirali su iz Ministarstva.

Upotreba štednih sijalica veoma je korisna, a iz Ministarstva objašnjavaju da u slučaju da 200 hiljada domaćinstva u Crnoj Gori zamijeni samo jednu sijalicu od 100 W sa novom štedljivom sijalicom od 20 W, pri dnevnom korišćenju od osam sati, može se uštedjeti oko 4,5 miliona EUR godišnje, 400 hiljada mjesečno, ili 12,8 hiljada dnevno.

To je, kako su dodali, 23,36 eura uštede po domaćinstvu godišnje. Kupovina jedne štedne sijalice isplati se za dva mjeseca, samo kroz postignutu uštedu.

Cilj akcije je podizanje svijesti kod građana kada je riječ o energetskoj efikasnosti i upoznavanje sa jednostavnim mjerama u cilju veće uštede.

Bonus video: