Stambena inspekcija dovodi u red etažne vlasnike: Kazne do 2.000 eura

Jedan od osnovnih ciljeva osnivanja stambene inspekcije je unapređivanje održavanja stambenih zgrada i formiranje organa upravljanja u njima.
709 pregleda 0 komentar(a)
Blok 5, Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Blok 5, Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 29.07.2011. 17:27h

Stambena inspekcija će sa radom početi najkasnije do kraja godine, a etažni vlasnici koji ne budu imali organizovane organe upravljanja biće novčano kažnjeni iznosom do 2.000 eura, najavljeno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

"Radi se na tome da inspekcija neće biti samo služba više u sistemu inspekcijskog nadzora, već će od početka imati zaista efikasan i brz sistem kontrole, procesuiranja informacija i upravljanja. Između ostalog, osim naredbe etažnim vlasnicima da organizuju organe upravljanja u skladu sa zakonom, stambeni inspektor će imati pravo da kazni odgovorno lice novčanom kaznom od 30 do 2.000 eura u slučaju nepoštovanja odredbi ovog Zakona", navela je Milica Lekić potparolka Ministarstva održivog razvoja.

Jedan od osnovnih ciljeva osnivanja stambene inspekcije je unapređivanje održavanja stambenih zgrada i formiranje organa upravljanja u njima.

"Svakako da će uspostavljanje inspekcije koja ima široka ovlašćenja povodom kažnjavanja usljed nepoštovanja odredbi predmetnog Zakona umnogome uticati na uspostavljanje reda u ovoj oblasti, između ostalog, i na veći broj formiranih organa upravljanja", kazala je Lekić.

Skupštinu ima samo 27 odsto ulaza

Vladimir Tomović, direktor Agencije za stanovanje, rekao je „Vijestima” da samo 27 odsto ulaza ima formiranu Skupštinu etažnih vlasnika.

Skoro smo prikupili novac i okrečili zgradu. Organizujemo se vrlo dobro, svi stanari su uključeni i daju svoj doprinos

On je dodao da Agencija ima veoma dobru saradnju są predstavnicima ulaza koji imaju organizovane skupštine etažnih vlasnika.

Iznos zavisi od kvadrature

Duško Radović, upravnik ulaza osam u Bulevaru revolucije, kazao je da svi stanari plaćaju održavanje ulaza.

"Svi redovno plaćaju. Visina uplate se računa po kvadraturi. Ulaz se redovno održava. Imamo dobru saradnju są Agencijom za stanovanje, a što se tiče najavljene inspekcije stanovanja mislim da će to donijeti pozitivne stvari", rekao je Radović.

Lidija Kusovac, upravnica ulaza 13 u Ulici Marka Miljanova, tvrdi da stanari dobro funkcionišu zajedno i da se redovno radi na poboljšanju uslova stanovanja.

"Skoro smo prikupili novac i okrečili zgradu. Organizujemo se vrlo dobro, svi stanari su uključeni i daju svoj doprinos. Zahvaljujući Agenciji za stanovanje, koja nam redovno izlazi u susret, održavamo zgradu koja je dosta stara. Mislim da je dobra stvar što će są radom početi inspekcija stanovanja. Svakako mora da se vodi briga o uslovima stanovanja u ulazima zgrada", kazala je Kusovac.

Nadležnosti inspekcije

Nadležnosti inspekcije stanovanja zakonom su vrlo pažljivo i dosta široko postavljene. Tako, u situaciji da stambeni inspektor utvrdi da je povrijeđen zakon ili drugi propis, dužan je da upozori Skupštinu etažnih vlasnika da organi upravljanja nijesu organizovani u skladu sa zakonom, odnosno pokrene postupak za ocjenu zakonitosti odluke o formiranju organa upravljanja.

Ukoliko se nepravilnosti utvrde, inspekcija može da izrekne novčanu kaznu stambenoj zgradi, organima upravljanja stambene zgrade ili etažnom vlasniku

Ukoliko se nepravilnosti utvrde, inspekcija može da izrekne novčanu kaznu stambenoj zgradi, organima upravljanja stambene zgrade ili etažnom vlasniku. I da podnese zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv stambene zgrade, organa upravljanja stambenom zgradom ili etažnog vlasnika.

Mjesečno od 20 do 60 centi

Obaveza plaćanja za održavane ulaza nije ista za vlasnike stanova i za vlasnike poslovnih prostora. Vlasnik stana u ulazu mjesečno mora da izdvoji 20 centi po kvadratu za održavanje ulaza.

Što se tiče vlasnika poslovnog prostora uplata za održavanje je tri puta veća. Tako da je vlasnik dužan da na ime održavanja ulaza izdvoji mjesečno 60 centi po kvadratu.

Bonus video: