Institut Igalo: Prvo obnova kardiološke, pa opreme za reumatologiju i fizijatriju

“Kupljen je ultrazvuk sa sondama za sve djelatnosti Instituta, holter krvnog pritiska i holter EKG-a, sedam ergobicikala, kao i traku i bicikl za dijagnostiku"
595 pregleda 1 komentar(a)
institut igalo, Foto: Slavica Kosić
institut igalo, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.04.2018. 14:21h

Institut „Dr Simo Milošević“ u Igalo obnovio je opremu za kardiološki kabinet za što je izdvojeno 170 hiljada eura sopstvenih sredstava.

“Kupljen je ultrazvuk sa sondama za sve djelatnosti Instituta, holter krvnog pritiska i holter EKG-a, sedam ergobicikala, kao i traku i bicikl za dijagnostiku. Nabavljen je i aparat iz oblasti neurologije, kao i dva spirometra, čime će Institut značajno poboljšati nivo medicinskih usluga, kazala je izvršna direktorica dr Gordane Rajović na današnjoj konferenciji za novinare. Navela je I da su uspostavili saradnju sa Institutom za kardiovaskularne bolesti Dedinje, a uskoro će i sa Vojnomedicinskom akademijom u Beogradu.

Na svega pet kilometara od Instituta je Opšta bolnica Meljine koja ima opremljen kardiološki kabinet dostupan osiguranicima crnogorskog Fonda zdravstva ,kao I pacijentima Instituta pa je Vijesti interesovalo zašto je prvo obnovljena oprema za kardiološku dijagnostiku, a ne iz oblasti reumatologije I fizijatrije što je osnovna djelatnost Instituta. Dr Rajović je objasnila da su se opredjelili za nabavku te opreme, jer se ona nije obnavljala 35 godina, a iz svih drugih oblasti jeste.

Medicinska direktorka Instituta dr Marina Delić je rekla da su u Igalu uglavnom pacijenti preko 65 godina starosti koji uz reumatološke imaju kardiovaskularne i respiratorne hronične bolesti koje je potrebno zbrinuti u kompletu .Ona je naglasila da je saradnja sa zdravstvenim ustanovama u okruženju uvijek bila plodotvorna.

Usluge kardiloškog kabineta moći će da koriste I građani Herceg Novog I gosti, a cijene su, kako je rečeno” kao I u drugim sličnim ustanovama”.

U Institutu je otvoren I licencirani Centar za naučno istraživački rad, a prvi projekat je ispitivanje ljekovitog blata I mineralne vode, kazala je načelnica Centra Veroslava Slavić.Partneri na projektu su Medicinski fakultet iz Podgorice i Tehnološki fakultet iz Osijeka,

Institut širi ponudu

U Prvoj fazi Instituta do kraja nedjelje biće popunjeno svih 350 kreveta, a pacijenti su uglavnom korisnici crnogorskog fonda zdrtavstva. Direktor marketinga Nikola Mračević je kazao da je inostrani program u Drugoj fazi Instituta počeo dolaskom prve grupe holandskih gostiju, a 17 aprila stiže prva grupa od 170 gostiju iz Norveške koji se liječe u okviru državnog programa te zemlje. U maju stižu Šveđani, Danci , Rusi I Njemci. Mračević je istakao da su sve brojniji gosti u okviru sportskog programa, a da im je cilj da budu domaćini učesnicima seminara I kongresa, jer imaju uslove za održavanje takvih skupova.

Bonus video: