Iz Kamenara krenula peticija protiv trajekata, spremni i na proteste

Inspekcijske službe bi, prije svega, trebalo da utvrde da trajekti ispuštaju gasove čiji sadržaj prelazi dozvoljene granice i predstavlja opasnost za građane
2 komentar(a)
Trajekt, Foto: Arhiva Vijesti
Trajekt, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.07.2011. 17:36h

Mještani Kamenara uputili su peticiju sa 100 potpisa nadležnima u Opštini kako bi spriječili “ekološku i urbanističku devastaciju tog malog mjesta”.

Pomorski kapetan Tomo Katurić, svjetski priznati filatelista i počasni građanin opštine Herceg Novi, koji , kao i njegovi preci, duže od vijeka živi pored trajektnog pristaništa u Kamenarima, kao najveće vinovnike zagađenja navodi trajekte AD “Pomorski saobraćaj”.

„Neshvatljivo je da je neko mogao da izda dozvolu za plovidbu novom trajektu 'Pomorskog saobraćaja', 'Teodo', koji ispušta dim kao parobrod, a prilikom pristajanja i isplovljavanja stvara nesnosnu buku koja se čuje do Gornjih Đurića i Jošice“, konstatuje Katurić uz tvrdnju da novi trajekt ne ispunjava ekološke standarde, o čemu bi tehnička ekipa preduzeća morala da vodi računa.

„Neshvatljivo je da poslovodstvo ovog preduzeća, koje prometuje milione eura, ne može da izdvoji novac za čišćenje i pranje makar dijela magistrale koja služi za ukrcaj vozila na trajekte“, navodi Katurić.

Podsjeća i na činjenicu da je gradnjom treće trake, koja je upravo u službi “Pomorskog saobraćaja”, srušeno mulo od bračkog kamena koje je krasilo ambijentalnu sredinu Kamenara.

Poručuje i da će se mještani usprotiviti gradnji još jednog pristaništa za trajekte, koje bi trebalo, kako su čuli, da bude u Đurićima, gdje se nalaze vjekovne ponte i vezovi za barke.

U ime dvadesetak porodica Kamenara i stotinak potpisnika peticije, Tomo Katurić je poručio da će pravnim sredstvima pokušati da spriječe dalju devastaciju njihovog mjesta, a ako u tome ne uspiju, onda će blokirati ulaze u trajekte.

Predsjednik Opštine Dejan Mandić za “Vijesti” je kazao da još nije dobio, a nije ni upoznat sa sadržajem peticije. Misli da bi nadležne inspekcijske službe, prije svega, trebalo da utvrde da trajekti ispuštaju gasove čiji sadržaj prelazi dozvoljene granice i predstavlja opasnost za građane.

“Nakon toga, inspekcija će, ako za to ima osnova, biti dužna da reaguje u skladu sa zakonom”, konstatovao je prvi čovjek grada i sam porijeklom iz Kamenara.

Bonus video: