Rotković: Kako da se Evropa toga sjeća, kad se mi sami ne sjećamo

"Nema više Pašića, ni Pešića, ni Kralja Aleksandra, Rankovića, ni Slobodana Miloševića, što znači da sve od nas samih zavisi, a mi se ne sjećamo ovakve istorije“, kazao je Rotković
70 pregleda 0 komentar(a)
vucji do, Foto: Ivan Petrušić
vucji do, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 28.07.2011. 17:41h

Polaganjem vijenaca predstavnika Ministarstva odbrane, SUBNOR-a, NVO "Vučedolac“, NVO "Lovćenska vila“ i Fondacije "Petar Lubarda“, te besjedom istoričara Radoslava Rotkovića, na Vučjem dolu kod Nikšića obilježeno je 135 godina slavne bitke.

Nekoliko stotina građana slušalo je gusle, izvedbu vojnog orkestra i stihove Petra I i Petra II Petrovića koje je kazivao glumac Slobodan Marunović, a protojerej CPC Bojan Bojović služio je pomen poginulima.

Rotković je rekao da Crnogorci malo znaju o čuvenoj bici, a samim tim i svijet.

"To je bila bitka u kojoj nije bilo nijednog silovanja, u kojoj su spaljene samo one kuće iz kojih se pucalo, tim događajem Crna Gora je objavila rat Turskoj, a sve do tada bila je napadana. Ova bitka je karakteristična i po tome što je pobjednik imao samo 48 mrtvih, a poraženi, po priznanju samog Muhtar-paše 1.300, iako ruski istoričari pominju da je bilo čak pet do šest hiljada poginulih Turaka. To je bila velika pobjeda Crne Gore, prije svega, u moralnom smislu i to je zabilježila evropska štampa tog vremena, ali mi danas nemamo pravo očekivati da se Evropa toga sjeća, kad se mi sami ne sjećamo. Nema više Pašića, ni Pešića, ni Kralja Aleksandra, Rankovića, ni Slobodana Miloševića, što znači da sve od nas samih zavisi, a mi se ne sjećamo ovakve istorije“, kazao je Rotković.

Na svečanosti kod Spomen-kompleksa govorili su i predstavnici Udruženja „Vučedolac“ Savo Šekarić i Fondacije „Petar Lubarda“ sestrična znamenitog umjetnika Đina Lazar.

Bonus video: