Pljevlja: Za stanare u Skerlićevoj će opet raditi kotlarnica

Skupština stanara od Opštine je tražila da zamijeni krov na zgradi, koji je usljed rada kotlarnice dotrajao, fasadu, kao i prozore na svih 16 stanova, ulazna vrata i vrata na terasama
244 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, sastanak, grijanje, Skerlićeva ulica, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, sastanak, grijanje, Skerlićeva ulica, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 28.07.2011. 17:41h

Lokalna uprava i stanari zgrade u Skerlićevoj ulici u Pljevljima postigli su dogovor da od oktobra ponovo proradi kotlarnica smještena u prizemlju te zgrade, čije je korišćenje zbog ugrožavanja bezbjednosti i zdravlja ljudi, krajem aprila, trajno zabranio glavni termoenergetski inspektor Slavko Burić.

Stanari su Opštini predložili kompromisno rješenje koje bi do kraja naredne sezone grijanja omogućilo korišćenje kotlarnice iz koje se zagrijava oko 400 domaćinstava i više hiljada metara kvadratnih poslovnih prostora.

Skupština stanara od Opštine je tražila da zamijeni krov na zgradi, koji je usljed rada kotlarnice dotrajao, fasadu, kao i prozore na svih 16 stanova, ulazna vrata i vrata na terasama.

Dogovoreno je i da se vlasnici stanova u toj zgradi u narednoj grejnoj sezoni oslobode plaćanja grijanja, s obzirom na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju kada radi kotlovsko postrojenje.

Dogovoreno je i da se vlasnici stanova u toj zgradi u narednoj grejnoj sezoni oslobode plaćanja grijanja, s obzirom na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju kada radi kotlovsko postrojenje.

Za dogovor sa Opštinom glasalo je 11 stanara, među kojima je bio i gradonačelnik Pljevalja Filip Vuković, koji ima stan u toj zgradi, dok su dvojica bila protiv. Vuković je u četvrtak u razgovorima imao dvojaku ulogu, jer je na sastanku zastupao interese i Opštine i stanara zgrade u Skerlićevoj.

Neđeljko Šljukić nije bio za dogovor sa Opštinom, jer ne vjeruje da će se nešto bitnije promijeniti sa predloženim rješenjima. On je od lokalne uprave tražio da mu otkupi stan u koji se uselio prije tridesetak godina.

Kako se čulo na sastanku u četvrtak, raspisani tender za izbor izvođača radova treba da se završi do 4. avgusta, a predviđeni poslovi do početka naredne sezone grijanja.

Stanari su kazali da će ukoliko se ispoštuje dogovoreno, tražiti od republičkog inspektora za termoenergetiku da do kraja aprila naredne godine odloži izvršenje rješenja.

Lokalni parlament je nedavno usvojio zaključke kojim je zadužio Opštinu Pljevlja, koja je osnivač JP „Grijanje“ da sa Vladom do 15. jula nađe rješenje, kako bi se u narednoj grejnoj sezoni obezbijedilo grijanje iz postojeće kotlarnice, s obzirom na to da do njenog početka, kako je konstatovano, nemoguće pronaći drugo rješenje.

Skupština je predložila u jednom od zaključaka da se otkupe stanovi na prvom spratu zgrade u Skerlićevoj ulici u kojoj je smještena kotlarnica, ukoliko se sa stanarima ne postigne kompromis, a obavezala “Grijanje” da zamijeni dotrajale instalacije, a sredstva za tu namjenu u iznosu od oko 50.000 eura biće obezbijeđena iz stalne i tekuće budžetske rezerve.

Inspektor Burić je u zapisniku nakon inspekcijskog pregleda 20. januara utvrdio brojne nedostatke i nepravilnosti koje ugrožavaju bezbjednost i zdravlje ljudi. Konstatovao je da na kotlovskim jedinicama, kao i na većem dijelu ugrađene opreme, nema nikakvih pločica sa deklaracijom o tipu proizvoda, fabričkom broju, proizvođaču i tehničkim karakteristikama postrojenja ili opreme, koji su po standardima i važećim propisima obavezni. Prostor kotlarnice je neuslovan, mikrolokacija izrazito nepovoljna, a visina dimnjaka od 27 metara sa aspekta aerozagađenja nedovoljna.

Iz lokalne uprave stanare su informisali da su angažovali firmu “Topling” koja je izvodila radove na rekonstrukciji kotlarnice prije tri godine da pregledaju toplanu i predlože rješenja za otklanjanje nedostataka.

U Pljevljima se ne može bez grijanja

Stanari zgrade u Skerlićevoj su odlučili da Opštini daju šansu, iako su ranije bili izričiti da to neće uraditi, jer su se i oni i ostala domaćinstva našla u bezizlaznoj situaciji, s obzirom na to da nemaju mogućnost zagrijavanja svojih stanova na druge načine.

„Stanari u ovoj zgradi nemaju ni podruma da drže ogrijev, a, s obzirom na to da se radi o starijoj zgradi, elektroinstalacije ne bi izdržale ukoliko bi se građani grijali na struju. Zato smo odlučili da damo šansu osnivaču da bar otkloni manjkavosti u radu kotlarnice zbog kojih imamo velike probleme“, rekao je upravnik zgrade Žarko Malidžan.

Bonus video: