Učenici iz Crne Gore daleko od medalja na informatičkoj olimpijadi

“Mislim da su mogli još bolje, samo da su se malo više koncentrisali“, kaže profesor Goran Šuković
0 komentar(a)
Olimpijada znanja, matematika, Foto: Www.ioi2011.or.th
Olimpijada znanja, matematika, Foto: Www.ioi2011.or.th
Ažurirano: 28.07.2011. 11:12h

Bez medalja, ali zadovoljni postignutim, vraćaju se crnogorski takmičari sa 23. Međunarodne informatičke olimpijade (IOI) održane u tajlandskom gradu Pataja.

Na nadmetanju u znanju iz programiranja u kojem je učestvovalo 78 zemalja, sa preko 300 takmičara, učenici iz Crne Gore, za koje je ovo prvo učešće na IOI, nisu ušli u prvih 100.

Najbolji rezultat u četvoročlanoj ekipi postigao je Vuk Pejović, koji je sa 53 osvojena poena zauzeo 266. poziciju.

Učenici su se 3 godine priremali kroz na ljetnjim školama programiranja u organizaciji kompanije Domen, Ispitnog centra i PMF-a

Falilo koncentracije

Najmanje bodova među takmičarima iz Crne Gore osvojio je Kosta Pavlović, koji je sa 19 poena završio na 284. poziciji.

Profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Goran Šuković, koji je sa Vericom Sekulić-Ivanović, vodio crnogorski tim i pripremao učenike za međunarodnu, te dvije olimpijade za Balkan, kaže da je relativno zadovoljan rezultatom, jer su mladići uradili više nego na Balkanskoj olimpijadi (BOI) u Rumuniji završenoj prije tri sedmice.

“Mislim da su mogli još bolje, samo da su se malo više koncentrisali“, kaže Šuković.

Takmičenje na Tajlandu je, prema njegovim riječima, ipak jedno veliko iskustvo za godine koje slijede, posebno za Luku, kao najmlađeg člana tima.

„Osjetili su da ovo nije toliki bauk, kako izgleda kada radite kod kuće. Parafraziraću njihovu izjavu: '...sada samo da uvježbavamo algoritme do besvijesti…'. Vidjeli su da tako rade i drugi, i da je to jedini način za uspjeh na ovakvom takmičenju“, kazao je Šuković.

Kako to rade Rusija, Kina, USA, Tajland, Hrvatska...

Zadaci su bili, kažu, teški, pa je i izuzetno nadaren takmičar Genadij Korotkin iz Bjelorusije, prvog dana takmičenja, tek za 90 minuta potpuno tačno uradio dva zadatka, što je vođe timova koji su uživo on-line pratili rezultate iznenadilo.

On je, međutim, drugog dana već za 15 minuta osvojio 100 bodova. Korotkin je sa 600 osvojenih poena bio najbolji na ovogodišnjoj IOI.

„Takmičenje pokazuje koliko je bitan rad sa talentovanom djecom. Sve zemlje koje imaju intenzivne kampove obuke i široku selekciju kandidata pokazuju odlične rezultate na IOI. Primjeri takvog rada su Rusija, Kina, USA, Tajland, Tajvan i Hrvatska", kazao je Šuković.

Vuk ide u Kanadu

Prvo takmičenje na IOI za Crnu Goru uslijedilo je nakon trogodišnjih prirema kroz tri ljetnje škole programiranja u organizaciji kompanije Domen, Ispitnog centra i PMF-a, rad sa talentovanom djecom tokom školske godine i učešće na dvije BOI, gdje je crnogorska ekipa bila deveta prošle, te osma ove godine, među 10 zemalja učesnica.

Neke članove ekipe koji su predstavljali Crnu Goru na Tajlandu, već naredne godine će zamijeniti “neki novi klinci”. Vuk je završio gimnaziju i prijavio se na sedam svjetskih univerziteta, smjer programiranje.

Primljen je svuda, a on je izabrao Univerzitet McMaster u Hamiltonu, u Kanadi. Lazar Radinović i Kosta Pavlović, koji su završili treći razred, moći će da se takmiče još naredne godine. Jedini takmičar koji će još dvije godine moći da bude dio crnogorske ekipe je Luka Bulatović. On je sada završio drugi razred gimnazije.

Bonus video: