Danski brod ispustio naftu u more, kupači napustili plažu u Tivtu

Prekršajni postupak je u toku, a koliki će iznos kazne platiti danski brodovlasnik zavisiće od troškova postupka i kako je more očišćeno
90 pregleda 0 komentar(a)
naftna mrlja, Foto: Dux Radio
naftna mrlja, Foto: Dux Radio
Ažurirano: 27.07.2011. 10:40h

Vinovnik najvećeg ekološkog incidenta u Boki ovog ljeta, ispuštanja balastnih voda u more zbog čega su kupači napustili plažu u kampu Stevovića je posada broda „Sujin“, danskog brodovlasnika koji je na remontu u Jadranskom brodogradilštu Bijela, potvrdio nam je kotorski lučki kapetan Nikola Drakulović.

„Do polucije je došlo jer su sa broda kontejnera koji plovi pod zastavom Malte ispuštali u more balastne vode iz pramčanog tanka. Odgovorni na brodu priznali su grešku, a incident je inspekcijskoj službi kapetanije prijavilo samo brodogradilište koje je i tretiralo zagađenje“, istakao je Drakulović dodajući da su inspektori i tokom jučerašnjeg dana bili na terenu.

Prekršajni postupak je u toku, a koliki će iznos kazne platiti danski brodovlasnik zavisiće od troškova postupka i kako je more očišćeno

Prema njegovim riječima, u moru ispred brodogradilišta u Bijeloj prije incidenta pojavila se još jedna naftna mrlja, pa inspektori pokušavaju da utvrde da li i ta mrlja potiče sa istog broda.

„Prekršajni postupak je u toku, a koliki će iznos kazne platiti danski brodovlasnik zavisiće od troškova postupka i kako je more očišćeno“, rekao je Drakulović ističući da se maksimalna kazna za ovakav ekološki prekršaj teškog zagađenja mora kreće do 18.000 eura.

„Ovo je prvi veći incident ovoga ljeta koji je otkriven i prijavljen.“, rekao je za „Vijesti“ kotorski lučki kapetan.

Mrlja je bila gusta i neprijatnog mirisa i tokom noći se razišla

Mještani i kupači jedne od popularnih tivatskih plaža „Kampa Stevovića“ prijavili su inspekciji i novinarima veliku naftnu mrlju koja se protezala od izvorišta Plavda u Lepetanima do samog kampa.

Mrlja je bila gusta i neprijatnog mirisa i tokom noći se razišla, ali je prekjuče rastjerala kupače od kojih su mnogi sa papuča i peškira masne mrlje morali da skidaju razređivačem.

Bonus video: