Otkup malina sa plantaža u Bijelom Polju pri kraju

Otkupljena količina ne zadovoljava naše potrebe, a razlog je, što su znatne količine prodate na tržištu Podgorice i primorja
177 pregleda 0 komentar(a)
Maline, otkup, Tarzan Milošević, Foto: Beća Čoković
Maline, otkup, Tarzan Milošević, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 26.07.2011. 16:26h

Otkup malina na bjelopoljskom području privodi se kraju i, kako je saopštio ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević, prvobitna procjena je bila da se otkupi oko 800 tona ploda.

“Prema svim pokazateljima biće otkupljeno oko 300 tona malina, a razlog slabijeg otkupa je činjenica da je znatan dio roda prodat na domaćem tržištu. Četiri otkupljivača na sjeveru do sada su otkupili oko 200 tona malina i suguran sam da će se u narednih 10-ak dana otkupiti još 50 tona po cijeni 1,10 eura”, kazao je Milošević.

On je rekao da je malina dobrog kvaliteta i da postoji tržište za njen plasman.

“U narednom periodu otkupljivači bi trebalo da nađu tržište izvan Srbije. U tom regionu cijena maline ove godine je bila od 75 do 80 dinara. Takođe bi bilo dobro da se nađe tržište u zemljama Zapadne Evrope, gdje bi postojao prostor da se maline prodaju po znatno višoj cijeni”, kazao je Milošević.

Rade Raičević iz Sutivana, vlasnik firme “Cenzal“, saopštio je da je ovogodišnji otkup maline protekao “normalno”.

“Otkupljena količina ne zadovoljava naše potrebe, a razlog je, što su znatne količine prodate na tržištu Podgorice i primorja. Otkupili smo oko 60 tona ploda koji smo zamrznuli i i stavili u pakete 10 do 12 kilograma i deponovali u skladište za čuvanje i održavanje. Čeka se kupac, a dosada je to bila jedna poznata firma iz Arilja”, kazao je Raičević.

Bonus video: