Provjeravajte novac budućih investitora da ne bi bilo korupcije

Do korupcije, prema tekstu Procjene rizika, najčešće mogu dovesti nedovoljno transparentne odluke o privatizacijama
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2011. 08:19h

U oblasti javne uprave pažljivije se moraju birati članovi regulatornih agencija, Uprava za sprečavanje pranja novca mora posebno provjeravati porijeklo novca uloženog u privatizaciju, a favorizovanja u javnim nabavkama treba sankcionisati.

Ovo, između ostalog, Vlada preporučuje državnim institucijama, kako bi se smanjio rizik od korupcije u najvažnijim društvenim sektorima.

U obimnoj dokumentu - Procjena rizika od korupcije u oblastima od posebnog rizika, koje je sačinilo Ministarstvo finansija, kao najranjivije oblasti navode se privatizacioni procesi, javne nabavke, urbanizam, lokalna samouprava, obrazovanje i zdravstvo.

Vlada će, kako tvrde, sve uočene anomalije upisati kao obaveze u Akcionom planu za borbu protiv korupcije

Do korupcije, prema istom tekstu, najčešće mogu dovesti nedovoljno transparentne odluke o privatizacijama, različiti aršini prema ponuđačima u postupcima javnih nabavki, neažurnost i nestručan kadar, nepotizam, nekvalitetni zakoni, protekcije, tolerantan odnos prema zloupotrebama, nekvaliteni urbanistički planovi...

To je prvi javni dokument te vrste koju su uradili predstavnici izvršne vlasti. Vlada će, kako tvrde, sve uočene anomalije upisati kao obaveze u Akcionom planu za borbu protiv korupcije, iako se mnoge preporučene mjere poklapaju sa obavezama koje su ustanovljene kroz nedavno inovirani Akcioni plan.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: