Ivanović: Znam da Veljović može još bolje ali ga molim da nam ne dokazuje

"U svom obraćanju Veljović kaže kako je njegov menadžerski tim postigao vidne rezultate ali kako znaju da uvijek može bolje"
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2011. 16:22h

Direktor "Vijesti" Željko Ivanović reagovao je na izjavu direktora Uprave policije Veselina Veljovića koji tvrdi da se protiv njega vodi smišljena i organizovana kampanja sa ciljem da se očiglednim izmišljotinama spriječi njegov reizbor na tu funkciju.

Ivanović navodi da Veljović traži konkretne dokaze, koje je u svom reagovanju, koje objavljujemo u cjelosti, i pobrojao.

"Činjenica da direktor Uprave policije pokušava poniziti kompletnu crnogorsku javnost koja je bila svjedok njegovih postupanja vezanih za progon medija i javnih ličnosti, govori da je on ili beskrupolozan pa ne preza ni od najjeftinijih podmetanja ili da je toliko sklerotičan da se ne može sjetiti ni najnovijih dešavanja. Jedna ili druga dijagnoza, Veljovića diskvalifikuje kao kandidata za običnog policajca a kamo li šefa policije.

Pošto se nadam da je drugi razlog u pitanju, pokušaću da oživim pamćenje direktora policije i navedem mu, što me je i zamolio, konkretne argumente koji govore o njegovom „profesionalnom“ kredibilitetu.

Srđan Vojičić i Jevrem Brković

1. Oktobra 2006. u sačekuši na obali Ribnice, ubijen je Srđan Vojičić a teško povrijeđen pisac Jevrem Brković. U istrazi koju je vodio menadžerski tim V.V. ne samo da ništa nije otkriveno već je sve učinjeno da se zločin zataška i zaboravi. Počev od samog uviđaja, preko svih kasnijih poteza menadžerskog tima V.V. u ovom slučaju. Preživjeli pisac je u prvoj svojoj izjavi kazao da da iza atentata stoje oni koji su se prepoznali u njegovom romanu Ljubavnik Duklje! Niti jednu od tih osoba istraga V.V. nije upitala za izjavu a kamo li uvrstila u tzv. istragu.

2. Godinu dana kasnije opet sačekuša, ovog puta direktoru Vijesti. Od prvog dana sam detaljima iz istrage svjedočio o kakvoj smijuriji se rad i na kraju naslutio da će umjesto stvarnih napadača i nalogodavaca, menadžerski tim V.V. pronaći falš krivce i time obesmisliti svaki ozbiljan pokušaj rješavanja slučaja. To se i desilo, hvatanjem sitnih džeparoša iz Nikšića i Foče.

3. Nekoliko mjeseci kasnije u Baru, u svom stanu, napadnut je novinar Mladen Stojović, tri dana, dok je bio u komi i životnoj opasnosti menadžerski tim V.V. nije ništa saopštavao da bi, kada je došao svijesti, sam Stojović upoznao javnost o napadu. V.V je, preko svojih medijskih specijalaca, saopštio da Stojović boluje od epilepsije i da je sam pao u svom stanu. I sam se ubio, naravno. Kakav skandal Veljoviću!?

Mladen Stojović

4. Prije Stojovića, sačekuša je organizovana i za Tufika Softića, novinara i sadašnjeg dopisnika Vijesti iz Berana. Do danas je sve ostalo na početku. Ni traga napadačima a kamo li nalogodavcima.

5. Prije svih ovih slučajeva desio se onaj najužasniji – atentat na Duška Jovanovića. Rukovodstvo policije prije Veljovića je uhvatilo jednog od učesnika atentata, imalo njegovu izjavu koja je govorila i o saučesnicima, ali to rukovodstvo je izmedju ostalog i zato smijenjeno. Došao je Veljović čija je istraga odvela priču u ćorsokak. Nakon 5 godina DNK jednog od osumnjičenih je poslat na vještačenje u Visbaden!? To je samo jedan detalj u tragikomičnoj istrazi koja nam ni nakon više od sedam godina nije otkrila ko je ubio Jovanovića a ko platio za to ubistvo.

6. Slična farsa u dešavanjima nakon ubistva Veljovićevog kolege, visokog policijskog službenika Šćekića. U toku suđenja osumnjičenoj grupi, Veljovićevi najbliži saradnici su potpuno izmijenili provobitno dati iskaz na osnovu kojih je pomenuta grupa i uhapšena, čime je ozbiljno dovedena u pitanje sama optužnica iza koje je stajala država Crna Gora u liku tužiteljke Radović! Neviđen primjer – država tuži za najteža djela a visoki službenici iste te države, iz okruženja V.V., urušavaju tu optužnicu!

7. Kada je početkom 2007. krenula akcija Caneta Subotića i Mila Đukanovića oko preuzimanja kontrole nad Vijestima, aktivnu ulogu igrao je i prvi policajac V.V., koji je sugerisao vlasnicima „sjednite sa Roćenom i sve dogovorite“! Mi njima Vijesti oni nama prestanak kampanje i šikaniranja koja traju do danas! Ali, i to smo preživjeli.

Mihailo Jovović

8. Avgust 2009 i opet sačekuša, ovog puta zamjeniku gl. urednika Vijesti Mihailu Jovoviću i fotoreporteru Borisu Pejoviću. Opet skandalozna istraga u kojoj je menadžerski tim V.V. uspio da sakrije pištolj Mugošinog sina, a da prepariranjem dokaznog materijala, Mugošu vezira uvede u običan prekršaj a urednika Vijesti u krivično djelo. Sam Veljović je u prvom komentaru tvrdio da je to običan ulični incident kakvi se dešavaju u našim gradovima gotovo svakodnevno!

Prije deset dana, kada su zapaljena dva automobila Vijesti, menadžer V.V. je potrčao da saopšti da je to izlovan slučaj i da u tome ne vidi ništa ozbiljno i zabrinjavajuće

10. Prije deset dana, kada su zapaljena dva automobila Vijesti, menadžer V.V. je potrčao da saopšti da je to izlovan slučaj i da u tome ne vidi ništa ozbiljno i zabrinjavajuće! Baš zato se desila i nova paljevina i baš zato V.V. snosi punu odgovornost za ovaj događaj. I baš zato bi on sam, da ima minimum profesionalnog digniteta, podnio ostavku. Ne bi izazivao, sa svojim šefom Markovićem, premijera da ga on smijeni. Trebao bi da ode samo zbog te, nazovimo je diplomatski, „pogrešne procjene“.

Vanja Ćalović

11. Nedavno, takođe, V.V. je poslao svoje isljednike na Vanju Ćalović zbog snimka sa čuvene svadbe u Rožajama iako mu nikad nije palo na pamet da ih pošalje kod učesnika tog „vatrenog“ dešavanja, da uzme izjavu od njih makar o remećenja javnog reda i mira.

"Molim V.V da nam ne dokazuje kako može bolje jer mi mu to apsolutno vjerujemo, od toga se u stvari i bojimo", navodi se u reagovanju Ivanovića

13. Još jedan tragičan ishod kampanje koju je vodio menadžer V.V. – nedavno je ubijen Saša Pejanović. Tragično je okončan jedan život, takvom ishodu je prethodila neviđena kampanja fizičkog i javnog linča nesretnog Pejanovića od strane službi menadžera V.V.

14. Kada se svemu ovome doda, sijaset javnih istupa, biser izjava, intervjua V.V. u kojima je vrijeđao, targetovao, etiketirao predstvanike NVO sektora, nezavisnih medija i opozicije, onda se stiče poptuna i impresivna slika o čovjeku za koga se, na osnovu samo ovih (a gdje su još ostali) primjera može osnovano sumnjati da je zaštitnik najmoćnijih pojedinaca, njihovih prijatelja i privatnih interesa a ne onih i onoga što bi istinski šef policije trebao biti – zaštitnik građana, javnog reda i mira.

"U svom obraćanju Veljović kaže kako je njegov menadžerski tim postigao vidne rezultate ali kako znaju da uvijek može bolje. Na osnovu pomenutih slučajeva, i onih ostalih, ja molim V.V da nam ne dokazuje kako može bolje jer mi mu to apsolutno vjerujem. Od toga se u stvari i bojimo", navodi se u reagovanju Ivanovića.

Galerija

Bonus video: