Lučke kapetanije upozoravaju na opasnost od skutera i glisera

Zasad nema tačnog odgovora na pitanje koliko je skutera na moru od Ade Bojane do Budve
239 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2011. 08:53h

Iz Lučke kapetanije Bar upozorili su sve voditelje skutera i glisera da se pridržavaju zakona i da svoja plovila drže što dalje od ograđenih djelova uređenih kupališta, kao i od prirodnih kupališta, odnosno „divljih“ plaža.

Lučki kapetan u Baru Radojica Lazarević skrenuo je pažnju da su kazne za voditelje ovih plovila mandatne i sežu od 150 eura pa naviše, te da se u krajnjem slučaju gliseri i skuteri mogu oduzeti nesavjesnim voditeljima.

"Upozoravamo voditelje skutera i glisera da ne odstupaju od zakona i vode računa kako se ponašaju dok voze ova plovila, jer su u suprotnom posljedice ozbiljne. Mi smijemo oduzeti plovilo, lani smo oduzeli jedan skuter u Ulcinju, a ovog ljeta je oduzet jedan gliser u Budvi jer je njegov voditelj, ruski državljanin, bio u alkoholisanom stanju, a prilikom pristajanja na vez u Budvi udario je u drugo plovilo i nanio mu štetu", ističe kapetan Lazarević.

Nautički inspektori kaznili nekoliko voditelja skutera

Prema njegovim riječima, od početka ljeta do danas nautički inspektori bezbjednosti plovidbe su u par slučajeva izrekli mandatne kazne voditeljima skutera.

Jedini incident koji se ovog ljeta desio u zoni ingerencije Lučke kapetanije Bar od ušća Bojane u more do Budve bio je 12. jula na ulcinjskoj Maloj plaži.

Tada je Adnan Jetulahu (41) sa Kosova, nastanjen u Švedskoj, teško povrijeđen dok se kupao jer ga je skuterom udario Elvis Kalač (23) iz Rožaja koji živi u Njemačkoj. Jetulahu je tada zadobio otvoreni prelom noge, a nesreća se desila iza bova.

Lučka kapetanija u stalnim dežurstvima

Iz Lučke kapetanije naglašavaju da u stalnim dežurstvima i patrolama voditelje glisera i skutera stalno opominju da voze dalje od ograđenog dijela kupališta i to minimum 50 metara. Što se neograđenih kupališta tiče, obični čamci ih moraju prolaziti na udaljenosti od najmanje 150 metara, a skuteri i gliseri na najmanje 250 metara od obale.

Ova ograničenja izuzetno ne važe u dva slučaja- za Boku, gdje je zbog tjesnaca ta razdaljina manja, te za ulcinjsku Veliku plažu zbog plićaka, pa je ta udaljenost mnogo veća.

Nezvanično, broj skutera u odnosu na prošlo ljeto veći je bar za 20 odsto

Zasad nema tačnog odgovora na pitanje koliko je skutera na moru od Ade Bojane do Budve. Nezvanično, njihov broj u odnosu na prošlo ljeto veći je bar za 20 odsto. Ovdje valja znati da je najveći dio skutera registrovan na američku saveznu državu Delaver, zbog čega ne ulaze u registre plovila lučkih kapetanija. Što se barske rivijere tiče, najveći broj ih je u Sutomoru.

"Izuzev nesreće u Ulcinju, situacija je zasad mirna i bez incidenata. Moram istaći i da ovog ljeta imamo veliki broj skutera i na Skadarskom jezeru. Tokom radne sedmice brod Kapetanije isplovljava najmanje tri puta, a preko vikenda oba dana je na moru. U patrole iz Bara naizmjenično dan za danom plovimo ka Budvi i Adi Bojani. Prilikom kontrola koje sprovodimo na moru, zasad nijesmo imali problema sa voditeljima plovila", dodaje kapetan Lazarević.

Interesovanje za voditelje skutera

On je kazao da je Lučka kapetanija Bar početkom ljeta imala veliki broj zahtjeva za polaganje ispita za voditelje skutera koji je neophodan da bi se skuter mogao voziti. Ispit inače po kandidatu traje 20 minuta.

"Ove godine policija nije izlazila u patrole sa nama, prošlog ljeta jeste. Oni imaju svoj program rada u sezoni, a po potrebi biće i sa našim nautičkim inspektorima bezbjednosti plovidbe", zaključio je kapetan Lazarević.

Što se budvanske rivijere tiče, JP “Morsko dobro” ni ove sezone nije predvidjelo nijednu lokaciju za izdavanje skutera, te je programom uređenih i izgrađenih kupališta jasno preciziralo sve obaveze koje korisnici moraju ispuniti da bi bezbjednost kupača bila na najvišem mogućem nivou.

JP “Morsko dobro” ni ove sezone nije predvidjelo nijednu lokaciju za izdavanje skutera

"Sa vodene strane kupališta, prostor uređenog i izgrađenog kupališta mora da bude vidno ograđen na udaljenosti od 100 metara od obale. Da bi se postigla vidljivost oznaka, naizmjenično se postavljaju međusobno povezane jedna crvena i jedna bijela bova valjkastog oblika, koje su ankerisane, odnosno usidrene tegovima. Na uređenom i izgrađenom kupalištu kao i prirodnim plažama ne može se vršiti izdavanje skutera i drugih plovnih objekata na motorni pogon, kao ni ulazak u vodeni prostor ograđenog kupališta plovilima na motorni i jet pogon", naveli su u “Morskom dobru”.

Nezakonito izdavanje skutera na petrovačkoj rivi

Da ima primjera da se ne poštuju ova pravila potvrđuje još jedan apel petrovačke NVO “Turistička ambasada” koja je ponovo pozvala nadležne državne služba da spriječe nelegalno izdavanja skutera na gradskoj rivi koje se iz godinu u godinu ponavalja, naočigled svih građana i turista.

"Primjer nezakonitog izdavanja skutera na samoj petrovačkoj rivi, na koju je NVO “Turistička ambasada” godinama unazad ukazivala, nadležni kao da namjerno ili nehotice ne vide. Mještani, ribari i turisti svjedoci su da je taj problem sve veći te da uzima maha jer izdavaoci skutera svake godine povećavaju broj skutera i ostalih plovila koje rentiraju", navodi se u upozorenju ove NVO.

Turisti ne mogu opušteno uživati

Uvjereni da će neko od nadležnih, ipak, shvatiti ozbiljnost situacije, iz NVO apeluju da se pod hitno riješi problem nelegalnog dilovanja skutera koji je bez sumnje za svaku osudu.

"Svjedoci smo da turisti ne mogu opušteno uživati u plivanju i kupanju, kao ni ribari kojima riba bježi u dubinu od jezivog zvuka jakog pogona koje proizvode plovila. Podvodni ribolovci i ronioci ostaju bez daha jer se boje da izrone, zato smo ogorčeni jer nemamo više ono naše “staro more” u kome smo mogli do mile volje na miru uživati. Ovaj problem može se jednostavno riješiti i svi to dobro znamo, ali izgleda da za to još volje nema" upozoravaju iz NVO.

Kako navode, “jezivi performansi” dilera i njihovih pomagača koji počinju demonstraciju njihovih bolida ranim jutrom

Kako navode, “jezivi performansi” dilera i njihovih pomagača koji počinju demonstraciju njihovih bolida ranim jutrom, jer to oni zovu reklama, prizor je sa kojim se svakodnevno suočavaju turisti.

"Osim toga, postavljanjem velikih panoa na svoj rivi, promenada uz more je gotovo blokirana, što je još jedan od razloga da nadležni intervenišu", zaključuju u saopštenju NVO “Turistička ambasada”.

Galerija

Bonus video: